torsdag, mars 19, 2009

Tingeling igen



Hela den här Tingelingaffären är ju så löjlig att den på sätt och vis blir roligare än själva ursprungssketchen. Lite meta så där. Och sketchen i sig hade väl inte varit fullt lika rolig om det inte varit för det dramatiska efterspelet. Det har, så att säga, gjort sketchen i sig ännu mer underhållande. Typ hur kan dom bli sura för det där, hahahaha!

En sak som jag tycker ganska tydligt illustrerar exakt hur löjliga, eller snarare överkänsliga, ryssarna är, är de reklamfilmer från Telenor som handlar om just kommunikation. Hela den reklamfilmsserien bygger på fördomar och förutfattade meningar. I reklamfilm efter reklam förekommer olika länder, kontinenter och folkslag och man gör sig rolig på inte bara svenskar, utan väldigt många andra folkgruppers bekostnad. Men inte fan har Japans, Saudiarabiens eller Usa:s ambassadörer retat upp sig i onödan för att de porträtteras som mer eller mindre galna.

Jag försöker komma fram till varför. Är det för att Telenorfilmerna så tydligt överdriver fördomarna? Eller för att det framgår ännu tydligare att det är just ett skämt, en nidbild av olika människor som målas upp?

I ryssarnas ilska, hur stor roll spelar det att det är Svt som visat Tingelingsketchen? En reklam är harmlös, att ge sig på en mobiloperatör är ganska lönlöst. Men när, vad ryssarna antagligen tolkar som SVENSKA STATEN, under bästa sändningstid hånar Ryssland och därmed alla ryssar, då har det helt plötsligt gått för långt? Jag förstår inte logiken i detta.

Inga kommentarer: