tisdag, mars 31, 2009

A double shot of love

Att det kom en andra säsong av A shot at love med Tila Tequila tyckte jag var lite obehagligt. Det kändes verkligen som att Mtv i och med det verkligen exploaterade Tila, och att hon verkligen blev den sexarbetar hon av vissa uppfattas som. Hela poängen var ju att hon skulle hitta kärleken, men sen höll produktionsteamet henne och vinnaren från första säsongen isär tillräckligt länge för att kemin när de väl träffades igen, skulle var som bortblåst. I och med en andra säsong med samma huvudperson förstärkte också Mtv intrycket av att hitta kärleken var något helt och hållet sekundärt, det handlade i första hand om att tävla om Tilas kärlek, och i och med det underhålla tittarna.

Nu har dock Mtv varit kloka nog att inte göra ytterligare en säsong med Tila, vilket väl ändå får tolkas som att de insett att just henne i strålkastarljuset börjar bli en aning välbekant. Men i och med formatet har ändå Mtv hittat sin twist av Bachelor som på ett lyckat sätt appellerar till tittarskaran. Att göra en tredje säsong är sett ur det perspektivet en självklarhet, frågan måste bara ha varit hur man snurrade till det så att det fortfarande kändes nytt och fräscht?

Svar: genom att ersätta Tila med ett par enäggstvillingar! I denna säsong är det alltså två systrar, Rikki och Vikki som tillsammans utgör huvudpersonerna, och som tillsammans skall försöka hitta kärleken. Efter att ha sett andra avsnittet känns upplägget en aning förvirrat. För att nämna ett exempel väljer systrarna tillsammans ut vilka som skall elimineras, vilket jag tycker låter helt tossigt. Och jag förstår inte hur man skall lösa problemet som uppstår om bägge systrarna får känslor för samma tjej eller kille? Jag tycker också synd om de deltagande av precis samma anledning. Nog för att de har var sin personlighet, men nu pratar vi om en dokusåpa på tv, och då känns det helt givet att någon av de deltagande kommer vara tvungen att välja mellan dem bägge, bara för att förstärka seriens dramatik. Som att det inte illa nog att behöva skilja de identiska systrarna åt.

Jag tyckte första säsongen av Tila Tequila var lite fjantig just för att den spelade så sjukt mycket på sex. Det handlade bara om Tilas bisexuella läggning, och på att så explicit som möjligt skildra den genom att ständigt och jämt låta henne hångla med såväl killar som tjejer. Det skulle vara spännande och kittlande, och bara spela på sexuellt frustrerade tonårskillars känslor.

Nu fortsätter tredje säsongen mer eller mindre på samma spår, men det känns som att persongalleriet är mycket mer intressant. Redan i andra avsnittet börjar intrigerna då det sprids rykten både kors och tvärs om att deltagarna hånglar med varandra och inte med huvudpersonerna. Just grälen, än att personerna hånglar, är så fasligt mycket mer intressanta, och är den enskilt största anledningen till att jag kommer fortsätta kolla. The next best thing efter Big Brother.

Inga kommentarer: