fredag, januari 30, 2009

Say it load, heavy and proud!

Det känns verkligen som att vikthetsen är helt felriktad. Eller att det som kallas vikthets verkligen är bara en hets kring mat och vikt, mat och vikt och ingenting jävla annat. Just hetsen borde väl ge en fingervisning om vilket komplicerat förhållande vissa tycks ha till mat och ätande. Och då ska man diskutera det utifrån det. För som det är nu känns det som att man skuldbelägger en hel massa människor som bryr sig om sin hälsa. Och då slår det fel. För de tjejer som är överviktiga, och verkligen vill gå ner i vikt, och skulle må så fasligt mycket bättre av att göra det, blir debatten inget annat än ett slag i ansiktet. Och bara för att man är smal är man inte vältränad. En tjej kan väga 50 kilo och ändå ha en fettprocent som är relativt hög. Det är säkerligen fettet hon vill bli av med men på grund av att hon använder felaktiga metoder blir resultatet att hon går ner, men ändå har en viss fettprocent. Skulle dessa tjejer däremot börja styrketräna skulle fettprocenten gå ner desto snabbare, men då skulle de behöva leva med att väga lite mer. Fast se sjukt mycket tajtare ut.

Jag upplever att en stor del av problemet ligger just vid fixering kring siffrorna. När jag säger till folk att jag väger 80 kilo är det vissa som inte tror mig. Jag förstår inte varför jag skulle ljuga om en sån sak, det är jobbigt nog som det är att väga det, för att inte tala om hur jobbigt det är att erkänna för sig själv så väl som för sin omgivning. Men det folk inte kan förstå hur jag, som kanske inte är så tjock, eller inte ser så tjock ut, kan väga hela 80 kilo! Dom får det helt enkelt inte att gå ihop med hur dom föreställer sig att någon som väger 80 kilo borde se ut. Som om man automatiskt ser ut som en michelingubbe så fort man passerat 75 kilo. Och det här är själva problemet upplever jag. Det finns en ganska stark uppfattning om att en normalviktig kvinna mellan 155-175 ska väga mellan 45 och 70, helst 65 kilo. Väger hon mer än så är hon automatiskt fet, oavsett hur hon ser ut. Spelar ingen roll om hon så tränar varje dag och är starkare än de flesta män. Genom att väga mer än vad man föreställer sig att en kvinna borde väga, blir hon automatiskt stämplad som fet. Vilket väl ganska väl illustrerar hur illa vågen funkar som medel att mäta viktminskning på.

Det känns långt ifrån konstruktivt att använda vågen som ett medel, och så länge folk fortsätter göra det, kommmer vikthetsen bestå. Istället för att fråga sig om man mår bra, känner sig frisk, sund och trivs med sin kropp och hur den ser ut, låter man en våg bestämma om man är tjock eller inte. Man låter helt enkelt en siffra diktera villkoren för om man tycker att man är fet eller inte. Även om man kanske i själva verket är smalare ett muskler tyngre. Det är ju bara korkat. Ja riktigt jäkla korkat faktiskt!

Inga kommentarer: