onsdag, januari 21, 2009

I luv Kirka!



Spotify var det här! Och efter att ha rotat runt bland de jag lyssnat till de senaste veckorna hittar jag min barndomsfavorit Kirka. Kirka! Asså jag vet inte om det går att förklara men jag ska försöka förklara. Jag skulle gissa på att alla invandrarbarn har någon artist som deras föräldrar spelade sönder och samman där hemma, och för mig var det Kirka. Kirka kan bäst beskrivas som Finlands motsvarighet till Körberg, med lite Santanakomplex.

Vi hade en kasett med Kirka och det var nog utan överdrifter det mesta spelade kasettbandet i hemmet. Och så här mer än tio år efteråt kan jag fortfarande alla låtar från bandet helt utantill. Lite läskigt, men ändå lite berusande på det där sättet som nostalgiska barndomsminnen kan vara. Och lite förvirrande. För även om jag kan varje ord förstår jag på min höjd hälften av det jag sjunger. Det gör inte musiken särskilt mycket sämre, faktum är att jag nog om jag lärt känna Kirka idag tyckt att det lät för mycket Dire Straits för att lägga någon som helst tid på. Men nu är det som att barnet i mig bestämt att det här är bra, det här gillar vi, och så är det inte så mycket mer med det. Vilket är så skönt. Jag borde låta barnet i mig bestämma lite oftare.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Var inte Kirka mer av en flickfavorit i unga dagar? Vet inte hur det var med Körberg, men jag tänker på Kirka mer som Finlands svar på Björn Skifs!

Själv spenderade jag många timmar med Topi Sorsakoski & Agents under somrarna hos mummo & vaari. Lyssnar på dem än idag ibland. Mycket moll och ljuvlig gitarr. Agents skriver ingen egen musik utan har arrangerat om finska klassiker och utländska låtar. Det visste jag inte då och diggade som tusan, t ex "Soi kitara murheissaan" (While my guitar gently weeps) och "Olet rakkain" (And I love her), innan jag knappt visste vad Beatles var.

Den absolut bästa låten är "Vihreät niityt" som blivit lite av en klassiker i Finland, där orginalet från USA, Greenfields, faktiskt är avsevärt sämre.

Här finns den med Agents, fast med Reijo Taipale på sång:
http://www.youtube.com/watch?v=Z0UpFxTEuyQ

Apropå Reijo Taipale, det var minst sagt intressant höra hans cover av Kents "Dom andra", "Ihan kuin nuo toiset":
http://www.youtube.com/watch?v=0uj9QeNX6G4

Tjipp!

Anonym sa...

Att hitta det lilla barnet i sig är inte lätt,svårare är att lyssna till henne, det svåraste är att uttrycka barnet i sig. Du har lyckas, det var varmt och inbjudande.

Anonym sa...

Jag tror barn överhuvudtaget har föräldrar som spelar mycket musik, inte bara invandrarföräldrar. :P