fredag, januari 30, 2009

Idiotiska sändningstider del femhundratolv

If i ruled the world skulle jag jobba som enväldig tablåläggare på alla tv-kanaler. Och då skulle Reaper inte sändas på fredagar klockan 19.00, eller för den delen börja visas helt utan någon som helst påannonsering, vilket är precis som hänt.

Jag förstår verkligen inte hur vissa tablåläggare tänker? Eller hur vissa inköpare tänker heller för den delen. För tar man sig en titt i tablåerna inser man ganska snart att inköpscheferna på kabeltvkanalerna förköpt sig på serier, av rädsla för att om de inte gjorde så, mista tittare. Vilket i sin tur får till följd att bra, underhållande och mycket sevärda serier får en skitslot till sändningstid.

Om vi börjar med Tv 3/Tv 6 som ju tycks dela på vissa serier. Weeds visas på måndagar klockan 22.30 i Tv 6. Men i julas gick en Weeds maraton, så dessa avsnitt har den uppmärksamme redan kunnat se, visserligen på tider då ingen annan är vaken, men likväl. Man kan ju fråga sig varför. Varför inte lägga en maraton på en helg? Och påannonsera den rejält? Helt obegripligt.

Sen har vi perfectly bra serier som visas på helger, dagtid. Me and my boys. Typ SATC flyttar till Chicago, blir tomboy och sportreporter. Mysig, älskvärd och klart rolig. Den visas på lördag - söndag runt tolvsnåret. Det finns möjligtvis serier som förtjänar ett sådant öde, men Me and my boys är inte en av dem.

Kitchen Confidential är en annan. Den visades också helger, dagtid för två år sedan, och visas nu i repris lite då och då med brist på annat. Jag gråter av bara tanken.

Sen har vi It´s always sunny in Philadelphia. Som till en början fick en vettig tid, men tydligen inte motsvarade förväntningarna på tittarsiffror och därmed flyttades den otacksamma tiden runt halv tolv på vardagnätter. Jomen visst.

I mina ögon illustrerar den här typen av beslut att inköpschefer, tablåläggare och vem det nu är som bestämmer vad på kanalerna, lider av en enorm ängslighet. Till att börja med köper man in massor av serier, och det för att fylla tablåerna. Man drivs av stressen att alltid sända, och bryr sig inte så mycket om vad, så länge man har något att locka tittarna med. Man är helt enkelt rädd att om man lugnar sig och ägnar den minsta tanke åt att begrunda kommer man gå miste om massor av tittare. Vidare frågar man sig aldrig under vilka förutsättningarna serierna skulle kunna funka som bäst. Vilken sändningstid, vilken dag. Man bara trycker in den någonstans. För nu när man köpt den kan man ju lika gärna visa den. Kvitta när, bara man gör det. Det här om något visar väl att man underskattar vissa serier å det grövsta. Serier som säkert under rätt omständigheter visst skulle kunna locka en publik, om den så bara fick chansen. Men jag antar att man tänker att de som verkligen vill se dessa serier redan gjort det, och dem man lyckas locka ändå, ja dessa tittare kan man bara tacka och bocka för.

Tillbaka till Reaper då. Den visas alltså på fredagar klockan sju. Tidigare gick den om jag inte minns fel på söndagar samma tid. Och det var en helt perfekt tid för en småskruvad komedi. Nu besitter tyvärr Greek den tiden, så jag kan förstå problemet. Men att lägga Reaper på fredagar kan väl ändå inte vara den bästa lösningen? Vad som helst utom fredagar I say.

Inga kommentarer: