onsdag, januari 21, 2009

Made in Sweden

Ikväll sänder Tv 4 andra avsnittet av Made in Sweden, serien som jag antar ska ge en unik inblick i hur en popstjärna blir till. För det har vi ju aldrig sett förut, eller hur var det nu?

I förra veckans avsnitt fick vi lära känna de två adepterna, den väldigt sorgfria Janet som mest tyckte allt var superbra och toppen, och den desto mer tillbakadragna Kim, som på sin höjd sa en mening eller två och mest såg bekymrad ut. Detta speglar väldigt väl de bägges respektive musikstilar, så någon slump tror jag inte att det är, att de porträtteras som de gör. För föga förvånade spelar Kim grubbelrock a la singer songwriter stuk, och Janet mer dansant rnbpop.

Som idé gillar jag programmet, det finns ändå något intressant i att se hur Bagge och co jobbar, även om man får se väldigt lite av det. Men även om inspelningen av en skiva i verkligheten kanske i de allra flesta fall är mer eller mindre problemfri, skulle ju en sådan serie inte bli särskilt bra. Så vad gör man? Man kastar in Desmond Child, som av hur han agerar inte tycks vara så mycket mer än en jättebäbis, och låter honom gå lös på Kimpans låttexter, så till den milda grad att Kim i ett svagt ögonblick överväger att hoppa av hela serien. Ingenstans finns det några pekpinnar. Anders Bagge himself tar så illa vid sig att han inte ens vill se spektaklet, och som tittare ska man antagligen tycka assynd om Kim. Vilket i alla fall inte jag gör. Jag förstår inte hur man kan kalla sig artist eller för den delen låtskrivare, utan att vid det här laget ha vant sig vid att få kritik. Eller inte ens ha vant sig vid tanken på att man nog i sin karriär kommer bli så väl älskad som hatad. Sen kan man tycka vad man vill om Desmond Child och att han kanske drar fram som en ångvält, och verkligen tar chansen att påpeka hur framgångsrik han är i jämförelse med Kimpan. Men att Kim verkar vara lite väl överkänslig, och borde veta bättre än att ge sig i lag med någon av Desmond Childs storlek framgångsmässigt, det står ganska klart.

Man kan tycka vad som helst om artisterna i sig, och det faktum att såväl Baggarna som Andreas Carlson verkligen gör sitt yttersta för att hajpa dem sönder och samman, så till den milda grad att det inte finns en chans i världen att de någonsin kan leva upp till förväntningarna, men som småputtrig tv-serie om vad som ska föreställa svensk musikindustri funkar detta drama i alla fall rätt bra.

Made in Sweden
Tv 4 21.00 Onsdagar

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller med dig!!! Såg förra avsnittet och tänkte precis så som du skrev :) haha.. får se om jag hinner se programmet ikväll =) kram!