torsdag, december 07, 2006
Årets julkalender är bra av helt andra anledningar. Till att börja med har man lyckats få till en drömsk och väldigt sagolik stämning men med tydlig verklighetsförankring. Precis som i Harry Potter. Även om LasseMajas detektivbyrå inte är lika påkostad så är den hiskeligt välgjord och vaggar in mig i en mycket mysig stämning.
Att författaren ändå låtit sig inspireras av Rowlings förlaga är väl kanske inte att säga alltför mycket. Men övertydligheten är väldigt mycket större. Som det ska vara, i synnerhet i en julkalender. Därför njuter jag av att rollkaraktärerna heter saker som Dino Panini ( jobbar som barista på cafét men ska spela Josef i julspelet som blivit en musikal), Steve Marsaan ( äger nyss nämnd café som han rånade och åkte fast), Mohammed Karat( som äger den rånade guldsmedsbutiken) . Mohammed Karat är favoriten hittils, det är så klockrent! Att sen scenografin och kostymen för samtliga av dessa karaktärer är så typisk är också helt underbart. Journalisten i Valleby har så klart basker, leopardmönstrad cape och leopardmönstrat anteckningsblock. Vad hon heter har jag inte lyckats lista ut än.
onsdag, december 06, 2006
Mona Seilitz är precis den typ av tjej min pappa skulle gilla; söt, rolig och till synes ofattbart pantad. Men det enda jag tänker på när jag ser Monas ystra uppenbarelse är hur synd det är om henne som blev lämnad till förmån för Lisa Ekdahl ( Emmas Värld 2005, Mona pratade ut mot att få en sholcharter till Kanarieholmarna). Stackars Mona!
En annan sak som jag upprörs över är de spetsfundigt dåliga priserna, det ironiska i att låta en grillmeny utgöra luckorna, och att varje avsnitt konsekvent försöker tvingaen arm liten hamster vara en del av utlottandet av en skrotbil.
Det håller inte. Spetsfundigheten känns krstad och utstuderad och jag blir galen av kaoset som spektaklet utspelas i, det känns som om man är hemma hos skrotnisse!
Så jävla svårt kan det väl ändå inte vara ? Uppenbarligen är det just det.
måndag, december 04, 2006
Skatans egen julkalender
lördag, december 02, 2006
Better late then never
För även om han gått ner sig totalt i narkotikamissbruk och sakta men säkert förstör sin röst genom att äta dåligt ( inte som i att han inte äter, han äter inte bra), så kommer hans bringa som den såg ut på tiden då det begav sig, för all framtid vara den sexigaste bringan i musikvärlden.
En annan som The Voice Show förbisåg var Andree 3000 men hur upprörd jag är över det orkar jag inte gå in på just nu.
fredag, december 01, 2006
tisdag, november 28, 2006
Men so far har jag lyckats identifiera Jennifer Coolidge som en av Jerrys tjejer, hon spelade massös och vägrade massera Jerry. Minst lika snygg som nu men spelade inte över lika mycket i rollen som massöskan som hon gör i rollen som Joeys agent. En annan som också spelat en av Jerrys flickvänner är Marlee Matlin, mer känd som den döve opinionsmätaren Joey Lucas i Vita huset. I Seinfeld fick hon i uppdrag av George att läsa läpparna av en tjej som dumpat honom. Vilket slutade med att alla ville låna henne för att läsa läppar. Lisa Edelstein, som i Seinfeld spelar en tjej som George dejtar, kan man oftast se i House Md där hon spelar Lisa Cuddy. Edelstein har för övrigt också spelat i Vita huset, då som escortflickan som höll på att förstöra Sam Seaborns karriär.
fredag, november 24, 2006
Humorlabbet- Sen kväll med Pierre
måndag, november 20, 2006
fredag, november 17, 2006
Som det funkade då, 1990 på Nyckelgatan i Skellefteå, ville pappa att vi långt innan bestämde oss för vad vi skulle se och mellan vilka tider. Jag tror att pappa mer la förslag på ransonering för att göra mig och min bror uppmärksamma på att vi tittade för mycket på tv, och hoppades väl att det skulle räcka för att få oss att titta mindre. Det kanske inte lyckades då men idag förebrår jag ständigt mig själv inte så mycket för att jag kollar för mycket, för det är en i mitt tycke underlig anklagelse, men för att jag kollar på fel program. Som om jag de facto hade en ranson men den bara får fyllas av ra program. När den fylls av skit, eller att jag låter tv:n stå på ch sen så klar fastar framför förlamande saker som Beauty and the geek, då fylls jag av skam och skuld. Jag som någon borde veta bättre. Programmet kommer bara att provocera mig med sitt banala upplägg. Jag kollar väl på det lika mycket för att få just det bekräftat men det svider så illa.
Kollar jag för mycket på tv? I förhållande till vaddå? Är jag tv- narkoman? Jag blir lika skamsen varje gång jag inser att en tvfri dag, eller för den delen vecka, inte finns på kartan. Det skulle göra mitt liv så tomt och innehållslöst! Jag skulle väl vänja mig och f fasligt mycket mer gjort men när veckan var över skulle jag ha timtal att ta igen och bara titta dubbelt så mycket. Vad skulle det då vara till för nytta än som ett prov för att se om jag klarar av det ?
tisdag, november 14, 2006
The beret is the bomb
Baskern som assesoar har kommit och gått i mitt liv men alltid funnits där. mest för att jag gillar vad den utstrålar men också för att jag passar i basker och för att den är lika snygg som en hatt men lika funktionell som en vanlig mössa.
Att alla modegurus nu i korus sjunger baskerns lov är lite sorgligt. Baskern förtjänar en fast plats på var mans hatthylla. Under förutsättning att man känner kärlek till den och tycker att man passar i den. Inte bara för att den råkar vara inne just nu.
Baskern borde ställa sig upp och kräva rätt som den tidlösa huvudbonad den är.
lördag, november 11, 2006
Även om det är 200 000 som skrivit på Aftonbladets upprop om att resa mer kollektivt, använda lågenergilampor och sänka rumstemperaturen så handlar det inte om att skriva på en lista för att visa resten av världen om vilken god människa man är genom att inbilla dem att man gör allt man förbundit sig att göra. Miljömedvetenhet är en konstant process och ett sätt att förhålla sig till sina egna konsumtionsmönster. Köra mindre bil, källsortera, handla miljövänligt.
Uppropet må väl vara gott men jag vill veta vad målet med det är ? Hur många vill man ska skriva på ? Det spelar ju ingen roll hur många som skriver på om dom som skrivit på bara gjort det för syns skull, eller om läget ändå är så kört att inget vi gör spelar någon roll.
Miljöproblem är svårhanterliga för att oavsett hur mycket var och en av oss anstränger oss så är det lika mycket ett politiskt problem som det är svårt för någon enda privatperson att råda över. Oavsett hur väl man vill miljön är det få som är beredda att offra sin egen komfort och frihet för att rädda den. Man är beredd att göra uppoffringar inom rimliga gränser och det är det som är problemet. De uppoffringarna räcker inte.
Vem ska sluta överkonsumera och varför ? Vem ska ha rät at göra det ? Bara för att man pappersåtervinner har man inte gjort sig förtjänt av att cruisa några extra mil med stadsjeepen. Jag är rädd för att det bara handlar om att folk vill förhandla sig till ett bättre samvete.
Det känns som om problemet är otroligt mycket större än vad någon kan föreställa sig. Jag är intresserad av vem som skrivit på uppropet, jag vill veta vilka konsekvenser en ökad miljömedvetenhet får för människor och om det kan berika deras liv.
torsdag, november 09, 2006
Berättarröster- eller varför jag slutade kolla på Desperate Housewifes
Berättarrösterna och det för bägge serierna identiska upplägget med teman som på något sätt gestaltas i seriernas alla karaktärer är väldigt tråkigt. Av vad som verkar vara en slump gestaltas ett prblem, ett fenomen, en känsla i den som serien väljer att följa. Okej om det var EN serie som valde det här greppet. Men när det är två som så hårt följer exakt samma årt uppsatta mallar blir det outsägligt tråkigt. Det blir sällan särskilt överraskande. Redan innan Marie – Alice eller Meredith valt att presentera ämnet sitter man och försöker gissa hur det kommer gestaltas för de fem huvudpersonerna. Jag är övertygad om att det finns ett sätt att använda idén om teman utan att man som tittaren redan innan förtexterna räkna ut hur det kommer att sluta. Jag väntar på att få se den förverkligad.
Sen till berättarrösten till Veronica Mars. Det låter mer som en dagbok men då en väldigt torr dagbok som väljer en att läsa väldigt mycket mellan raderna. Hon lämnar allt åt tittarna själva vilket för det mesta är en rolig utmaning. Men med tempot som serien håller också kan leda till total utmattning.
Berättarrösten är för övrigt en av de svagaste punkterna i Kitchen confidential. Jag kan i Kitchen confidentials fall förstå att huvudpersonen kanske sitter och blir intervjuad eller skriver sina memoarer. Men jag vägrar tro att någon i verkligheten ser lika många samband och metaforer för saker och ting som man för jämnan verkar göra i drömfabriken.
Vill man skapa förtrolighet så förstår jag varför man väljer en berättarröst. Men om man gör det finns det en poäng i att gör det snyggt och välgjort. Annars försvinner just den där förtroligheten och trovärdigheten man försöker bygga. Framförallt när man hör på rösten att vad den säger är något väldigt många vill höra. Vad personen säger ska snarare vara en hemlighet, en hemlighet mellan berättaren och tittaren.
onsdag, november 08, 2006
Däremot är Betty så världsfrånvänd och fortsatt bortkommen att hon inte ens kan förstå exakt hur bortkommen hon är. Eller så har hon ett sånt där självförtroende av stål som alla vill ha som gör att hon inte bryr sig om hur bortkommen hon är.
Man gillar Betty för att hon är älskvärd och godhjärtad. Hon tror gott om alla för att hennes snälla pappa och hennes nu döda mamma lärt henne det. Trots att hon bor i ghettot och rimligtvis borde varit hela kvarterets driftkucku och hackkyckling. Oavsett hur smart man är hjälper det inte, blir man driftkucku och hackkyckling så är man det. Därför är det så beundransvärt att se hur någon som så uppenbart skulle kunna bli bitter, cynisk och sarkasmernas mästare av åratal av omgivningens nedlåtande kommenterar istället ständigt spricker upp i ett leende som visar precis hela tandställningen.
Jag talar av egen erfarenhet, för att inte sjunka till deras nivå krävs en järnvilja som jag aldrig hade, det är därför jag nu spyr galla över dålig tv-underhållning.
Jag älskar överspelet i Ugly Betty. Det överdrivna i tv-kommentatorns tonfall som får en att förstå exakt hur absurt det är att överhuvudtaget inbilla sig att mode egentligen spelar någon större roll för huruvida solen går upp imorgon eller inte. Modevärlden är så cynisk att det blir sorgligt. Men Betty vill det här så gärna att hon låter sig förnedras. Hon är självuppoffrande på gränsen till självutplånande. Redan i första avsnittet lyckas hon försumma sin familj då hon tvingas sitta vakt utanför chefens dörr istället för att fira sin pappas födelsedag.
Jag känner igen mig i Betty, i flera avseenden. Förutom att folk fått mig att känna mig exakt lika utanför och bortkommen så är det med mig som om jag hela tiden räds att någon ska inse vilken gigantisk bluff jag är och avslöja mig. För lyckas man lura omgivningen med ytan behöver man inte göra så mycket mer. Och kanske är det det vi alla gör. Jobbar på ytan och strävar efter att inte bli upptäckta som totalt inkompetenta när det kommer till det som verkligen räknas. Men med Betty är förhållande det raka motsatta. Trots att hon har en systerson till fjolla som borde kontrollera allt hon klär sig i så är hon en total katastrof när det kommer till klädval. Hon vet inte bättre men tager vad hon haver. Och med den cynism som sedan modevärlden försöker knäcka henne tar hon som den godhjärtade person hon är med lugn, tar förolämpningar för komplimanger och fattar förstås sist av alla att hon är där för att förudmjukas. Hon strävar så hårt efter att vinna en plats och en position där det borde vara omöjligt för någon som henne. Det ska bli kul att se hur hon lyckas.
tisdag, november 07, 2006
Maria Lark i rollen som Bridgette Dubois i Medium är den sötaste ungen i showbusiness. Hon är bara så solklart klockren. Det är lite sorgligt att en del barn spelar bättre och mer övertygande än somliga vuxna. Och Maria Lark är det klarast lysande exemplet på hur enkelt det kan verka. Kanske komplicerar vuxna skådisar det hela. Kanske underlättas rollen Bridgette av att Lark inte får regi som säger så mycket annat än att hon ska spela sig själv. Om hon nu själv är en clairvoyant åttaåring.
Jag kan tycka att barn är sjukt osympatiska. Jag är om inte allergisk så överkänslig mot barn. Men en unge som Bridgette skulle jag kunna tänka mig.
Fråga Anders och Måns behövs. I alla fall för en hopplös nörd som mig själv som i år gått och frågat mig själv och alla i min omgivning varför mina näsborrar turas om att vara snoriga. Och nu vet jag! Det är en snorcykel. Allt det här och så väldigt mycket mer onödigt vetande överröses man med om man tittar på Fråga Anders och Måns varje torsdag 21.30 på Svt.
Nu krockar ju det här med Medium så jag kollar på webben istället. Såklart.
När den bekymrade och koncentrerade räknenissen fått lägga om lånen lite och en fredlig biker fått susa iväg med en motorcykel 50 000 :- fattigare får man se en liten stapel ackompanjerad av åska och blixtar vips minska hastigt i storlek. Det är en del i seriens gräsliga grafik. Jag har aldrig skådat värre.
Paret har ett hus dom verkligen vill slippa sälja. Men badrummet är risigt och räknenissarna tar dit en vvstekniker som lika bekymrat meddelar att det finns en fuktskada som kommer kosta paret minst 100 000:- att reparera och desto mer ju längre man väntar. Jaha. Då återstår för paret att välja mellan drömbröllopet eller en fungerande toalett. Efter att ha insett situationens allvar så står det ju klart att bröllop, om det överhuvudtaget ska bli av måste bli en avskalad budgetvariant med egen lagad mat och medhavd sprit, inte som dom tänkt sig på en ö någonstans i Danmark med över 100 talet gäster. Sen övertalas paret att sluta röka. Gör dom det kan man fortfarande få sitt bröllop bara man har tålamod att låta pengarna växa.
Men så till den rafflande avslutningen då räknenissarna ska se om paret gjort sin hemläxa vid ett överraskande återbesök. Klart dom har. Faktum är att dom varit så duktiga att räknenissarna inte bara överöser dem med beröm. Dom går med på att betala renoveringen av toaletten. Och vips. Paret har plötsligt råd med det där bröllopet.
Fram till det att räknenissarna i ett infall av givmildhet väljer pröjsa för fuktskadan var programmet trots den gräsliga grafiken helt okej. Men att bara för att vara lite schyssta och uppmuntrande ge bort 100 000:- är i mitt tycke lite i överkant. Okej att det väl kan behövas uppmuntran. Det är väl ändå två vuxna människor det handlar om ? Inte två tonåringar som fortfarande låter pappa betala ? Hela tjusningen ska ju vara att låta folk vakna och känna doften av kaffe. Eller i det här fallet doften av ekonomiskt misslyckande. I det avseendet är lyxfällan en besvikelse.
Men samtliga dessa serier är serier som visats på Svt och som jag börjat se en tid då jag bodde i skogen utan kabel och parabol. Att väldigt lite annat kunde locka, i kombination med att de alla är i mitt tycke högkvalitativa dramer, kan vara en annan möjlig förklaring.
Jag har Cityakuten kvar, och kommer så antagligen ha i minst tre säsonger till, att döma av intervjuer med seriens fixstjärnor.
Det är ändå bra och väl att nämna seriers skapare inser när det är dags att knyta ihop säcken, och gör så på ett för serien förtjänstfullt sätt. Jag kan tycka att det i Cityakutens fall är för sent att göra det nu. Någonstans når varje serie en punkt där valet står mellan att sluta sobert eller riskera att tappa i kvalité för att fortsätta i all oändlighet. På sätt och vis känns det som om Cityakuten redan slutat så många gånger att man tappat räkningen. Varje gång Carter försvinner för att rädda barn i Afrika och tillfullo vill leva upp till sitt Messiaskomplex och fly från sitt dåliga samvete över att han är vit rik välutbildad man hade varit en möjlig utgång för att låta ridån falla.
Istället fortsätter serien och resultatet blir tråkiga upprepningar. Är det bara jag som exempelvis noterat att karaktärer kommer och går för att ersätta varandra. De har inte samma problem men har problem. Det måste finnas en konstant och i Cityakuten är den konstanten att varje ny karaktär är en modifierad upprepning av den som precis försvann ur handlingen. Som med en strulig läkare som bara vill ha koola olyckor och väljer lösa dem med okonventionella metoder. Men att man inte genomskådar dem beror bara på att modifieringarna är tillräckligt stora för att man ska lura sig själv att tro att karaktären är helt ny och främmande.
Jag kan medge att mitt intresse för Cityakuten till större del bottnar i att jag följt det i nästan tio år och att sättet på hur det ändrat karaktär och på vilket rollfigurerna utvecklats är något av poängen. Men det är tröttsamt och trist emellanåt och jag skäms över att jag kollar mest av ohejdad vana. Men så emellanåt är det bra och påminner mig om varför jag överhuvudtaget valde att se det från första början.
P.s För övrigt är det som vanligt helt oförståeligt hur Svt:s tablåläggare tänker när dom sänder Vita huset 22.30 på fredagar. Då ska man kolla på film. Varken på Vita huset, eller som tidigare i år, The Wire.
Men kanske är Eriks flackande ett tecken på hur Idol bara rymmer någon av varje sort och att ju rock är upptaget av Markus och flickidolen i år varit Danny. Då har väl Erik förvisso gjort rätt som på det här sättet försökt fiska röster hos vem det nu är han fiskar röster hos genom att slakta Håkan och mitt tonårsanthem. Han är ju kvar i tävlingen. Sorgligt nog. Bara det att han på det här sättet vecka efter vecka slaktat låtar borde väl ha varit anledning nog att låta honom återgå till att uppträda i en skolaula två gånger om året, snarare än en gång i veckan i nationell tv.
måndag, november 06, 2006
Jag tycker sånt här synd och sorgligt. För det är en bra och mycket sevärd serie. Dialogen är kvick, karaktärerna underhållande och handlingen intressant även om man inte har förflutet i branschen. Kanhända blir den lite roligare, träffsäkerheten blir mer uppenbar och igenkänningsfaktorn större.
Men ändå! Hur kan dom göra så här? Jag fattar verkligen inte. Eller så underskattar jag folks tv- tittande fullkomligt. Kanske vet folket på Tv 6 mer om målgruppens söndagsvanor än jag. Som att den inget annat gör en söndagseftermiddag än lär känna livet bakom luckan bättre.
Anthony Bourdains bok med samma namn som serien bygger på är en av de bättre jag läst. Som porr för den som vill veta allt om allt man egentligen inte vill veta något om. Jag har gjort resan som diskplockare till diskare till runner till servitris och skrattade mig skadad av alla de öknamn de livegna i disken får, lödderkusk som jag är.
I serien har Anthony bytt namn till Jack och får som en glad överraskning med lite hjälp från sin flyende flickvän, för övrigt spelad av Lydia från Less then perfect, anställning som köksmästare på den nya krogen Nolita. Detta efter att han varit som spårlöst försvunnen från NY gastronomin i tre år, på grund av rehabilitering. Med en ny krog i sina händer är det hans uppdrag att få krogen att bli det nya heta stället. Vilket så klart blir fallet. Så klart behöver han hjälp och får så av en trio som alla är minst sagt galet excentriska, precis som kockar är och ska vara. Lägg till en frånvarande ägare, en iqbefriad men söt värdinna, en servitris helt utan serviceskills och en glad bög och du har serien i ett litet nötskal.
Efter att jag sett första avsnittet trodde jag serien skulle fastna i fällan att bara upprepa sig själv. Men istället har den varje gång förvånande nog lyckats överraska mig. Nya konflikter gör att jag inte tröttnar och med persongalleriet i köket verkar det som om man har en uppsjö möjliga historier. Av det jag sett har långt har inget känts tråkigt, snarare bara väldigt lagom underhållande för att vara vad det är. En kitchenncomedy.
Arty är arty
Men vad är poängen med att fem ickeprogramledare ? Ingen av dem är där för att ha mer ansvar än någon annan. Ingen av dem ingår i redaktionen. De är endast där för att föra ett samtal. Det gör mig förvirrad.
lördag, oktober 21, 2006
Sen undrar jag. Oavsett hur mycket det än snöar så finns det gränser för hur mycket snö som kan falla på hur kort tid. Alltså borde en observant människa kunna titta ut genom fönstret och konstatera att det snöar och sen dra sina egna slutsatser. Och inte efter att det snöat en meter säga att läget är lite risigt och att man gör allt man kan. Eller är ni optimister som tror att det kanske bara är ett lite smågulligt snötäcke som kommer rama in Jämtland i ett vackert snölandskap ? Tänk om.
söndag, oktober 15, 2006
Veckans roligaste
fredag, oktober 13, 2006
Jag vill kasta loss, och lära mig slåss
Raka av mitt hår, och bäras ut på bår
Ta tjuren vid hornen och hålla dom hårt
lita på sanningen och kväva all gråt
Börja sluta tro,
och låta vansinnet gro
Jag vill sparka bakut och göra nåt sjukt
Släcka fyren på berget som räddade liv,
och smita från smällen i sjumilakliv.
Jag kommer inte hem ikväll,
om jag känner mig själv.
låt oss ta farväl
av både hjärta och själ.
Jag kan ta ett långt hårt straff för alla stunder vi haft.
Jag vill byta land och vara han som försvann,
börja om på nytt och få såret mitt sytt
När jag vänder och springer långt härifrån
se mig som saknad, en förlorad son.
torsdag, oktober 05, 2006
Jag svär på att Patrik Isaksson om trettio år kommer vara för min generation av svenssonoffer vad Tomas Ledin och Per Gessle är för somliga idag. Och det är tamefan sorgligt.
Och eftersom låtvalen är så sjukt dåliga tror jag att de få som gjort ett bättr och mer originellt låtval har mycket mer att vinna. Som Cissi. Hennes Efter Stormen är det enda jag ser fram emot.
onsdag, oktober 04, 2006
Trött på Top Model
Nu har jag inte bara tröttnat på Tyra utan på serien i största allmänhet. Tjejerna saknar den originalitet som jag upplevde att de i de första säsongerna hade, men det kan ju ha att göra med att det var så nytt. Men ändå, jag minns med minsta ansträning fler deltagare från de inledande säsongerna än från de senaste. Sen kan jag inte låta bli att förundras över vilken respekt deltagarna visar för Tyra och samtidigt ifrågasätta varför. Okej att tjejen är en grym förebild men vissa visar tendenser att vara helt hjärntvättade av Tyras storhet, som om jag ska vara ärlig, helt verkar ha undgått mig.
Men just den framgång ANTM varit har banat väg för andra liknande serier. Inte bara har det inneburit att man kan se så väl den nordiska upplagan eller den brittiska. Kanal 5 har precis börjat visa Janice Dickinsons egen serie som för den som inte kan tröttna på Janice röst här kan se sig mätt på henne och hennes ombytliga nycker. Klart sevärt om man är på rätt humör. Men om man är desto mer intresserad av modellbranschen så tycker jag hellre att man ska se 8th & Ocean på MTV 18.30 på lördagar. 8th & Ocean följer livet för ett tiotal modeller som efter bästa förmåga försöker försörja sig samtidigt som de delar bostad i ett lägenhetskomplex. Så klart som upplagt för intriger och konflikter av alla de slag. Tjejerna är sexiga och killarna vältränade. Efter bara två avsnitt har jag helt programmerat in dag och tid för när det visas och tänker inte missa ett enda avsnitt.
p.s trodde mitt liv var över nu när människornas stad är slut och repriseringen av the boondocks är över men snart börjar Helt Hysteriskt om. Onsdagar 23.00 Svt 2 med start nästa vecka.
söndag, oktober 01, 2006
Jan Guillou i Nöjesguiden
Vaknar du rosenrasande varje dag eller är det ett tillstånd du jobbar upp under frukosten?
- Nej (skratt). Jag blir inte arg förrän under arbetstid. Senare på eftermiddagen. Det är bara att läsa några borgerliga ledare så är saken klar.
När du ser så där pompöst proppmätt ut, vad har du då ätit?
- Ja, om jag ser proppmätt ut har jag nog ätit lax. Exempelvis.
- Men man kan inte tänka på sådant, för om du syftar på tv så är det så att om man tänker på hur man ser ut slår man ut halva sin hjärnkapacitet. Det är det som är felet med alla massmedieträningsverksamheter. Folk kommer in som halvidioter i direktsändning. Detta vet jag mycket om, följaktligen tänker jag aldrig på min framtoning.
Jan Myrdal hymlar inte om att han surfar lite porr på fritiden. Gör du?
- Nej. Jag tittar inte på porr. På fritiden.
Finns det någon svensk någonsin, förutom du, som gjort någonting bra?
- Ehh (paus). Ja, om man tänker efter måste jag nog säga att Karl XI var bra. Han räddade Sverige.
Kåta Gun sätter trenden
Och igår var jag på Tensta konsthall och såg Samir Alj Fälts utställning Ultravåldsdesign. Suprise suprise. Hela utställningshallen är inredd i leoparmönstrat. Ännu roligare var det när besökare kom in och hade lepoardmönstrat på sig. Jag sa lite diskret till mitt sällskap att de skulle smälta in väldigt bra i miljön. Hahaha. Så torr jäkla humor har jag.
Sen klev jag av tunnelbanan i västra skogen och framför mig i rulltrappan åker en femtiopluskvinna med en leopardmönstrad trenchcoat. Försöker någon säga mig något ?
Men när jag igår kväll återigen bänkade mig framför Kvarteret Skatan och såg Kåta Gun sitta och fika med sin hund i en gigantisk leopardmönstrad väska så förstod jag vem trendsättern i det här fallet varit. Eller. Snarare är det så att Gun för all tid och evighet kommer ha leopardmönstrat medan resten kommer bära det i ett par månader framåt och sedan låta plaggen försvinna i glömskan längst in i garderoben. Men just den typ av konsekvens för en stil och att så krampaktigt hålla fast vid den oavsett hur inne eller ute den är i alla andras ögon beundrar jag. Det är så mycket mer uppfriskande att se än allt annat tråk som finns där ute. Och just med vilken självklarhet sådana som Gun hux flux är helt rätt är nästan skrattretande. Det bästa hån som finns mot att trender egentligen i själva verket är så sjukt fåniga och återigen bara bevisar hur lealösa vi människor är som låter andra bestämma hur vi får och inte får se ut.
fredag, september 29, 2006
måndag, september 25, 2006
Det är svårt att veta var man ska börja när en serie så totalt brister på alla punkter. Men om man ska säga något positivt så skulle väl det vara att somliga av skådespelarna gör sitt yttersta för att nå fram, dock med varierande resultat. Dialogen blir fasligt trist och långt ifrån naturlig.
Vidare är karaktärerna väldigt platta och endimensionella. Vi har polisen som nyss varit mammaledig som lakterar på lunchen, den ambitiösa muslimen som är ny på stationen, den missbrukande tonårsdottern, den bekymrade polispappan 1, den mobbade dottern, den bekymrade polispappan 2, och den nyktra alkisen till chef som fått i uppdrag att göra stationen ren på kårandan som för länge rått. Med dessa karaktärer är det kanske inte så konstigt att det inte dröjer speciellt länge innan serien blir ett missmash av klichéer som man som tittare blivit minst sagt van vid.
Stundtals kan jag förstå vad manusförfattarna vill med sitt verk. Men dom når långt ifrån ända fram. Att serien berättartekniskt bitvis påminner om "Tusenbröder" som var något av de bästa Svt visat de senaste åren får mig att hoppas på att den kanske blir bättre allt eftersom. Men istället så har den bekymrade pappan ihjäl sin dotters mobbare, den ambitiösa muslimen vädrar tankar om främlingskap med sin imam och chefen fantiserar om en av sina förtrogna.
När en av poliserna som bäst sparkar ihjäl sin dotters mobbare bad jag för mig själv att han kanske bara hallucinerade det hela. Sen undrar också exakt hur hårt han måste ha slagit om killen dog av några knytnävslag i ansiktet och en enstaka spark i magen. Men vad vet jag ?
Bra är det då inte och jag berömmer mig själv för att inte på något sätt satt min tilltro till den här serien som höstens räddning utan ser istället fram emot när Svt börjar visa nästa säsong av The Wire.
När jag fortfarande gick gymnasiet hade Chili kvar lite självaktning och originalitet. Nu är allt som bortblåst. Istället får man en blaska som försöker vara alla till lags förpackat på det otäckaste vis.
Tidningen ger ett minst sagt förvirrat intryck. Jag kan inte undgå känslan av att redaktionen alltför väl läst in sig på hur MTV-generationen tillvaratar information. Och på andra sidan tryckpressen kommer det ut något som ger mig huvudvärk.
Virrvarret vore väl okej om det vore snyggt men typsnitt och färgval får Okej! Att framstå som nyanserad. Det är skrikigt, hattigt och motbjudande.
Ska det vara så jäkla svårt att erbjuda ungdomar en vettig tidning som handlar om annat än yta? Tacka vet jag Glöd. Kanske var den överbeskyddande i överkant men där fick man i alla fall träffa vanliga människor.
fredag, september 22, 2006
torsdag, september 21, 2006
La la Lordi del två
Själv tror jag att om Sverige ska ha skuggan av en chans att vinna ESC som förvandlats till en freakfest där vinnaren är långt ifrån lättippad, måste man skicka det som lättast kan chocka men samtidigt förföra den övriga publiken. Ett bidrag som inte heller för mycket påminner om föregående vinnare. Jag röstar för After Dark eller The Ark allt enligt läran om tes- antites- syntes. Kolla bara på tidigare vinnare : Wild Dances med vad hon nu heter, Elenas grekpop, Lordis Hallelujah anthem ! Kom ihåg var ni läste det först !
Indie-idol
Första säsongen var det Cornelia Dahlgren som skulle vara något slags indiealibi, förra året var Elina kryddan. Men i år har juryn redan fixat in ett större urval annorlunda människor som dessutom publiken haft vett nog att rösta vidare till final. Mest för att dom tokknäckt allt motstånd.
Men när jag såg programmet igår tyckte jag mest synd om dom stackars deltagarna för stylisten och frissan måste ha gåt på en gemensam snedtripp av det allra värsta slag. Hur kan man annars förklara att Felicia inte gick att känna igen, Natalie över en natt förvandlats till en 35-årig småbarnsmamma med hela Chers perukförråd på huvet, eller att Sara var slående lik ett penntroll? Cissi var den enda som såg någorlunda hemma ut i sina kläder och var följdaktligen en av dem som gjorde bäst ifrån sig för att hon kände sig bekväm. Det gör mig lite ledsen att se den här totala omstylningen för anledningen till att jag gillat en sån som Felicia är just hennes down to earth attitude. Nu fick man istället en Agnes två och allt det där som skulle ge uttryck för hennes personlighet, som bara rösten gjort genom uttagningsserien var försvunnit och hon blev blek, tråkig, förutsägbar osv.
En annan sak som slog mig då jag såg måndagens program var att Mogge verkade forska i hur djupt ner i Cosimas urringning han kunde kolla utan någon skulle märka. Mogge, jag såg dig allt!
lördag, september 16, 2006
Men asså hallå!
fredag, september 15, 2006
Tuppjuck
Förlåt att jag använt fula ord men man har rätt att bli lite arg ibland.
Kvarteret Skatan
Den klarast lysande stjärnan är ändå Anna Blomberg. Hon är så exakt i sitt tonfall och minspel att om jag någonsin inbillar mig att jag kan agera eller vara rolig ska jag bara ta en titt på vad som helst som hon gjort. I andra avsnittet av Skatan spelar hon i en sketch en sminkförsäljare som är mer mitt i prick än någon sminkförsäljare jag stött på. För mörk underlagscreme, lustig svinrygg och med den där lena lismande försäljarrösten gör Anna Blomberg sketchen!
Se Kvarteret Skatan här.
onsdag, september 13, 2006
Jag sågar Sr Atlas
Är man så perifer att man själv måste leta upp musiken man gillar är man nog följdaktligen tillräckligt insatt för att gilla inte bara sånt som kan tilltala mainstreampubliken. Och trots att det kanske låter fördomsfullt så tror jag att Sr Atlas kanske har en förkärlek för lite mer komersiellt gångbar wärldsmusik än svårtillgängligare saker.
måndag, september 11, 2006
Bill har tre fruar, är det okej?
Jag ser Big Love och känner med alla någon gång även om jag har lärt mig att innerligt hata Nick och hennes patariark och profet till pappa Roman. Och för femhudnrade gången så ja, Big Love och Sopranos har fått oss att älska grupper vi aldrig tidigare hade annat än fördomar om.
En annan polygamist som filk verkar ha tröttnat på att förfasa sig över är Hugh Hefner. Han har också fått en serie men den bekräftar så gott som alla fördomar man kan tänkas ha om honom och hans tre flickvänner. Hugh har dessutom varit än värre, som mest har han haft sex flickvänner som alla bodde under samma tak.
I en debatt på Kulturhuset idag diskuterade representanter för de flesta partier, endast kristdemokraterna och miljöpartiet saknades, huruvida det är okej att ha tre fruar och hur det utmanar våra föreställningar.
Jag gick dit med stor nyfikenhet och visste inte vad jag skulle vänta mig. Så här i efterhand kan jag tycka att somliga i panelen kanske var något konservativa i sin uppfattning om relationer. Bara för att monogami tycks ha fungerat i tusentals år behöver det inte vara lösningen. Och har det verkligen fungerat ? Har inte folk som lever i så kallade tvåsamma relationer bedragit varandra i århundraden? I grund och botten handlar det här om psykologi, om tillit, respekt och hänsynfullhet. Själv beundrar jag folk som skulle kunna leva i ett polyamoröst förhållande och jag önskar själv att jag kunde göra det. Men där jag befinner mig nu i livet tror jag inte jag är mogen.
Under debatten så kom det gång på gång upp ett resonemang om att Big Love egentligen inte presenterar något nytt. Det är fortfararande tre kvinnor som tar hand om barn och hem medan en man ska försörja dem och barnen och försummar såväl barn som sina makar. Saknanden av just den tillit och respekt som jag tror är absolut nödvändig för att få ett polygamt förhållande att funka saknas och gör att hela situationen är ohållbar.
Debatten var intressant man hade kunnat ha mer udd. Det var också trist att man valt en lokal där man som åhörare fick ge sig till tåls med skrikande barn (FYRA STYCKEN) vars föräldrar tydligen helt saknade respekt för andra och satte sina egna behov före att visa andra hänsyn. Sen var det i alla fall inte tydligt om det skulle bli en politisk debatt eller inte. Detta fick till konsekvens att en kvinna ur publiken efterfrågade mer ingående svar på hur de olika partierna ville hjälpa henne som polyamorös medan panelmedlemmarna i sin tur blivit ombedda att inte prata så mycket partipolitik utan mer var där som privatpersoner.
Sen var det lite roligt att när moderatorn Ewa Ruz tog upp seriemonogami som ett fenomen i vår värld, där man gifter sig med en person och skiljer sig och sedan hittar en ny tittade bara några sekunder för länge på Linda Rosing. Vi var några stycken som tyckte det var lite roande men samtidigt sorgligt då Linda inte verkade göra samma koppling som vi.
söndag, september 10, 2006
Raballder
Se Raballder här.
lördag, september 09, 2006
Weeds (SPOILERVARNING)
Till att börja med. Bilden visar i vilket skick jag fick promodvd:n. Alltså i en liten påse fylld av "gräs". Roligt sätt som definitivt gör att dvd:n inte försvinner i mängden.
Weeds börjar på tv3 på tisdag. Som en skänk från ovan för ensamma tisdagkvällar. Och jag har redan sett de första två avsnitten.
Weeds handlar om Nancy Botwin ( Mary-Louise Parker) som efter att ha blivit änka nu måste se sig om efter sätt att försörja sig och sina två söner på. Och ska någon som fram tills nu inte verkar ha gjort annat än varit hemmafru göra ? Vad kan hon göra ? Hennes levnadsvanor hinner inte med att hon sätter sig i skolbänken för att bli mäklare eller något annat välbetalt yrke som med fördel kan manövreras från förorten. (tänk america beuty, o.c)
Hon väljer, alla moraliska betänkligheter till trots, att börja langa knark i förorten. VIlket så klart är som upplagt för intriger av alla de slag. Tror man. Men väldigt lite av serien handlar om själva knarkhandlandet utan allt det där andra. Sorgen efter maken, orka med skvallerkärringarna i Hem och Skola, den mobbade yngsta sonens vedermödor, den äldsta sonens sprittande hormoner ( han har btw den snyggaste tjejen i tv sedan Shannon Doherty gjorde debut i Bevvan och hon blir så klart utskriven ur manus i andra avsnittet. But Why? Att hans hormoner spritter är dock inte så konstigt när man ser henne, hon är sorglig i sin skönhet).
Men i de fall det handlar om knarket så måste hon blidka sin hårdkokta madam till leverantör att få pantsätta bilen, se till att villaområdets andra langare inte snor hennes klienter och försöka hitta ett sätta komma undan med langningen på genom att starta eget i form av en bulvan.
Portioneringen hemma hos leverantören liknar mer ett kafferep och kontrasten mot Hem och Skola mötet som inleder det första avsnittet får en att förstå att Nancy lever en vardag som mest är att likna vid dubbelmoralens högborg. Man skulle kunna kalla henne hycklare men har man inget annat att göra och samtidigt vill behålla sin drömtillvaro i villaförorten så står det mellan att sälja sin kropp eller knark. Vad skulle du välja ?
Skådespelet är bra. Visst faller serien i fällan att vara förutsägbar. Väninnan som mobbar sina barn och kör rattfull hem efter att ha skällt ut sin makes älskarinna är väl det tydligaste exemplet. Yngsta grabben har svårt att hantera sin pappas död och titar lite för mycket på Bearhunt, även det en vid det här laget välanvänd klyscha. Men samtidigt överraskar serien och är inte lika ansträngt komisk som Desperate Housewifes där man oftast bara rör på mungiporna så fort Susan Mayer ramlar ner i ännu en blomrabatt i jakt på Mike Delfino.
Weeds bevisar slutgiltigt en gång för alla att inga kor längre är heliga. Det enda som saknas nu är just serien om en hallick eller bordellmamma och dennes stall av horor och hur man jonglerar det med att vara en ansvarstagande förälder och bra förebild för sina barn när man samtidigt försörjer sig på att sälja mänskligt kött.
Modebloggarna
Jag skulle inte ha något problem med dessa bloggar om det vore för att det gav uttryck för vad mode är för mig; ett sätt att genom kläder uttrycka sin personlighet. Men istället så är nätet fyllt av bloggörer som tror att just deras tips om att lila är höstens accentfärg kommer göra någon skillnad i mitt liv. Dom klipper och klistrar ut sina outfits bara för att efter en runda på stan upptäcka att alla andra i staden de bor i klär sig i en likadan mundering från H&M, Veromoda, Gina Tricot och JC. Ni är som en armé av inbillningssjuka som bara själva gått på lögnen om att ni på något sätt är unika. Ni är mer förutsägbara än solens upp och nedgång.
Sen finns det modebloggar som bara är där och som gör det oundvikliga och faktiskt sållar. Man guidas genom stilar och personligheter och insikten om att mode inte ska gå att förutse kunde inte vara tydligare. Men blir inspirerad, glad och upprymd över med vilken nonchalans vissa struntar i vad som är inne och envist bär vad som är hopplöst ute. Tack!
Veckans ord
tisdag, september 05, 2006
Djävulen bär Prada
I sina värsta stunder påminner bokens despot, Miranda Pristley, om cheferna vi älskar att hata och drömmer om att döda. Aldrig är hon nöjd, helt saknar hon tålamod och anser sig förstås vara helt självtillräcklig och oumbärlig.
Jag frågar mig gång på gång varför omgivningen låter henne hållas och frågar mig själv varför jag i liknande situationer låtit mina chefer hållas. Därför att dom är lismande och samtidigt galet skräckinjagande. Insmickrande någonstans där mellan alla skurar av förolämpningar som man får höra följa på långa utläggningar om exakt hur inkompetent man är.
Även om Mirandas sadism är underhållande och nog så varierande i utformning så dröjer det inte länge innan boken sakta börjar gå på tomgång. Exakt hur rädd bokens huvudperson Andy än är i inledningen för att sedan förvandlas till cynisk och helt likgiltighet så går det på repeat bara efter mindre än hälften. Att man ändå läser ut den beror mest på att man är nyfiken på hur det ska sluta. Men inte ens där bjuds man på någon större överraskning. Bra är dock att för någon som läser i ungefär samma takt som jag borde boken inte ta med mer än någon vecka. Så at man snabbt kan gå vidare till nästa bok i högen av aldrig sinande chiclitt.
måndag, september 04, 2006
lördag, september 02, 2006
En paus med Pause.
tisdag, augusti 29, 2006
Oh la la!
För övrigt visar sig måndagar bli en sådan där tragisk tv-dag, precis som den varit nu i över ett år eller så. Det är som om det är förutbestämt att någon dag i veckan tänker kanalerna proppa på med sina bästa program och dom väljer måndagen bara för att det är första dagen i veckan och dom vill få bra ratings. Men vi tittare då? Hur har ni tänkt att jag ska kunna fördela tiden mellan CSI, Prison Break, My name is Earl, Hundra Höjdare och Sleeper Cell utan att bli galen på kuppen ? Helt fucking jävla omöjligt det är vad det är. Och Prison Break kommer i fortsättningen dessutom gå i repris på ondsdag eller torsdag natt, inte på söndag som förra veckan, det var tydligen bara en trevlig engångsföreteelse.
Sopranos var som väntat också helt oväntat grymt! Motsvarade så klart alla förväntningar men lyckades framförallt överraska. Det är alltid lika svårt att börja den sista säsongen utan att falla i fällan att göra vad alla förväntar sig i sista avsnittet. Typ ta död på någon. Nu tog dom ju likväl död på någon och jag trodde verkligen att serien i stort skulle sluta med att Tony blev knäppt och så skjuter Junior honom i första avsnittet istället? Upp och ner vända världen!
Jag var ju på Tv 3:s upptakt i torsdags och fick veta att Weeds har premiär i slutet av september. Och Entourage har premiär på Svt i början på oktober. Jag kommer följdaktligen inte ha någon som helst anledning att gå utanför mitt hus på hela hösten. House MD kommer på Tv 4 i höst, skulle gissa på slutet av september.
Jag har försökt utröna något slags mönster i vilken slags produktioner de olika kanalerna tenderar att köpa in men har ännu inte kommit till någon slutgiltig analys. Bara den att Svt inte helt överraskande kanske väljer dom lite mer svåra grejerna som Six feet under, The Wire och kanal 5 dom så mycket mer lättsmälta som Desperate Housewifes, Greys Anatomy,Rome. Det tråkiga med kanal 5 och att dom väljer just DH och GA är att det faktum att bägge produceras av samma bolag blir väldigt mycket mer uppenbart då man ser dem sida vid sida. Samma upplägg med berättarrösthelvetet i alla fall och det är så fruktansvärt ooriginellt.
söndag, augusti 27, 2006
Tv-måsten v. 35
Tisdag: Idol Tv 4 20.00/Gilmore Girls Kanal 5 20.00 Joey Kanal 5 21.55 Christine Kanal 5 22.30
Onsdag: Idol Tv 4 20.00 Raballder Svt 2 20.30 Las Vegas Kanal 5 21.00 Mr Romance Kanal 5 22.00 Människornas stad Svt 2 23.00
Torsdag:Idol Tv 4 20.00 CSI Miami 2 Kanal 5 21. 00 Kärlek Svt 2 21.30 Love my way Tv 4 22.30
Fredag:Rome Kanal 5 21.00 Deadwood Tv 4 23.20
Lördag: The Boondocks Tv 6 19.00 Kvarteret skatan Svt 1 21.00(MISSA INTE!)
Söndag: Sopranos Svt 2 21.25
Samt på webben : Kärlek: Honom vill jag ha! ( Visas torsdag 21.30 Svt 2)
lördag, augusti 26, 2006
Singeltv - på lek eller på allvar ?
Men överlag har hetsen kring att flörta, dejta och så smånigom bli ihop med någon vuxit sig allt starkare bara de senaste två åren. Kanske märker jag som singel i storstan av det mer, här anordnas speedejting, singelkryssningar, dejtingmiddagar etc etc. Som om man automatiskt blir lyckligare av att träffa någon.Så är ju trots allt inte alltid fallet.
Tv 4 kanske var något före sin tid då det för mer än tre år sedan visade Singel, programmet där Christine Meltzer sprang runt på Sveriges alla mellanstora städers gågator och hjälpte (stjälpte?) singlar att hitta någon det kunde genomlida en lagom pinsam dejt i dåligt belyst krogmiljö med.
I höst kommer Tv 3 sända en alldeles egen variant av den sedan tidigare så välbekanta Vem tar vem som gick i min barndom. LillBabs var den som då lät tre singlar bli utfrågade av en fjärde som satt avskild av en liten vägg. I den nu upphottade versionen är Josefin Craaford den som ledsagar deltagarna där en väljs ut att bli den utfrågandes dejt. Av det lilla jag har sett kan det här nog inte bli annat en kavalkad av pinsamheter då en första killen på största allvar säger sig inte ha något emot silikonbröst, gillar bröst och rumpa och frågar sina dejtingalternativ om dom skulle kunna överväga att operera sina bröst för hans skull. Säkert har dom valt en kille som han bara för att provocera och uppenbarligen lyckas dom för det var inte bara jag som skakade på huvudet av skepsis och illa dolt förakt. Fling kan väl säkert locka en del tittare men det är alldeles för lättuggat för min smak. En sak som dock slagit mig sedan jag sett en snutt men också trailern för Fling är hur heteronormativt det är. Varför vågar dom inte vara lite nydanande och låta även flator och bögar hitta varandra i tv? Det är ett program jag skulle titta på.
Ett annat program på samma tema är Singelcoacherna som också kommer sändas i Tv 3 i höst. Inriktningen är dock en helt annan. Här ska två livsstilscoacher lära en singel att inte begränsa sig utan ta vara på livet nu istället för att vänta på lycka i framtiden. Singlarna får också hjälp med stil och självförtroende för att sedan få sätta sina nyvunna erfarenheter på prov. Hur det kommer att gå återstår bara att se.
Med alla dessa program i komersiell tv så måste ju SVT svara med något. Men då det ju är minst femton år sedan LillBabs ledde Vem tar vem så skulle nog SVT inte ens överväga att följa trenden av singeltv med ett lekprogram. Istället befäster man sin roll som seriositetens högborg och inledde i torsdags en åtta delar lång dokumentärserie på temat kärlek. Och självklart tar sig serien sin början i Dejtingdjungeln, som också är namnet på den första dokumentärfilmen. Som dokumentär var den fin och förmedlade vad jag tror att regissören ville förmedla. Den hopplöshet, missmod, förhoppning och likgiltighet som singlarna i filmen känner känns äkta. Och skönast är att de så väl i mina ögon representerar en helt annan bild av singeln än den man kommer få se i Fling. Inte lika piffiga, men väldigt mycket mer mänskliga.
Med lika många regissörer som avsnitt ser jag fram emot en serie som kommer täcka alla aspekter av kärlek och tvåsamhet. Just att det är åtta filmer av åtta olika filmskapare är en styrka som lätt kan bli en svaghet om kvalitén visar sig skifta alltför mycket från film till film.
Dejtingdjungel går i repris på söndag 23.45 i SVT 2 eller så kan man se den och de andra filmerna på SVT:s webbplats.
tisdag, augusti 22, 2006
Justins nya kläder
Nu är dock Justin tillbaka igen och ja, han har mognat men han är inte där än. Borta är Usher men nu känns det som om om han lånat en viss annan svart sångare/producent/kläddesigner/hustlers kroppsspråk och manér. I alla fall känns vissa saker i den här videon lånade men jag är inte säker på att allt är Pharells men kan för mitt liv inte komma på vem han påminner om.
Buttra britter
måndag, augusti 21, 2006
I highschoolfilmernas förlovade land ( Spoilervarning för John Tucker must die)
Hunken Jesse Metcalfe spelar basketkillen John Tucker som istället för att bedra sina tjejer lika gärna skulle kunna söka sig till mindre nogräknade sekter utanför Salt Lake City för att praktisera mångifte.
Inledningen är Caesars Palace till trots för snabbt avklarad. Den tar ingen ansats som annars är brukligt utan kastar in en i handlingen men det är ändå okej.
I övrigt lever filmen väl upp till alla de förväntningar man kan ha på en highschoolfilm. Den kvinnliga jympaläraren är barsk som hon alltid ska vara medan hennes manliga kollega är härdad. ( Tänk Clueless, Grease).
Skolan är dock för snygg för att vara verklig, och då menar jag till interiören och utformningen. Självklart förstår man så snart huvudpersonen Kate träffar musiknörden Scott varåt det barkar hän men innan man kan komma dit måste man gå enlång omväg med hämnd och intriger som huvudingredienser.
Kate blir sättet att komma åt John på. Det är sött och bitvis roligt och jag önskar att jag inte skrattade så när John får ett känsloutbrott på basketplanen efter att ha fått proteinpulvret utblandat med östrogen för det är egentligen inte kul, bara en drift med kvinnligheten, eller vad som anses vara kvinnligheten. Ändå gör jag det.
Roligast är ändå när John frågar sin bror Scott vad Kate är för tjej och får till svara att hon är rätt djup, en sån som letar reda på obskyra podcasts, läser Dave Eggers och lyssnar på Elvis Costello. Americas deifintion på tonårisk djuphet mina vänner.
Det är befriande att få se en svart tjej ta lite mer plats än bara som undanskymd biroll ( tänkt Biancas kompis i 10 orsaker att hata dig, hon är till råga på allt också filmens bitch!)Men Ashantis karaktär är så klart hejaklacksledaren som knycker på nacken och är ghetto ! Och nej, jag kommer inte vara nöjd förrän man slutar bekräfta fördomar om personer snarare och istället väljer att utmana folks förställningar. Tills vi gör det kommer finnar fortsätta representeras av den arbetslösa, alkoholiserade ensamstående mamman som bara pratar om hur mycket stryk hon brukade få av sitt ex ( Typ Bimbo i Tre Kronors mamma bara för att nämna en).
Jenny McCarthy spelar Kates mamma och för mig är hon lite av sinnebilden för 1) amerikanska mtv=blonda bombnedslag 2) vad som gick snett med MTV och när = 199? när hon var värdinna i det där tragiska dejtingprogrammet som om man läser Mats Jonssons Hey Princess uppenbarligen fick en svensk version.
Så klart slutar filmen lyckligt. Emellanåt slaktar man låtar och låter en bara höra halvminuten för att snabbt byta till något annat. Något slags indiealibi fiskar man efter, hur förklaras annars att det i filmens mest romantiska scen hörs en av de bättre låtarna från Rilo Kileys förra ?
Tilläggas bör att Brttany Snow som spelar huvudrollen gör en av de bärande rollerna i American Dreams, som fört en minst sagt undanskymd tillvaro i Svt. Hon är allt man kan begära av en stjärna; begåvad, karismatisk, söt och självdistanserad. Go Brittany!
Hon är dessutom lika lång lika lång som jag vilket inte gör saken sämre. Hon, jag och Lisa Weil ( Paris i GG) skulle kunna bli en dynamisk trio av blondiner på 163 cm.
söndag, augusti 20, 2006
Den gulaste av familjer
lördag, augusti 19, 2006
I ett parallellt universum.
Men det får mig att undra om tidningsvärlden någonsin skulle kunna gå att skildra på ett sätt som inte känns överdrivet. Det är tacksamt att driva med branschen just för att den är så unison i vilka figurerna den hyser. Barska redaktörer, neurotiska mellanchefer, nervösa assistenter och bortkommna praktikanter. Dessutom så måste man alltid försöka gå en omväg runt det faktum att inte peka ut verkliga personer och hittar på fiktiva namn som ändå gör det lät för alla att räkna ut vem man syftar på.
Trailern ser du här.
Well well. Nu börjar The Boondocks. Ciao!
tisdag, augusti 15, 2006
Guess whos back?
Serien jag missade i våras då den krockade med Cityakuten och Kobra går nu i repris på Tv 6, lördagar klockan 19.00. En fasligt mycket bättre sändningstid än tidigare. Men nu krockar den istället med Flipper. Men eftersom Shimas röst bara är uthärdlig i lagom doser så offrar jag Flipper för mina favoritcyniker Riley och Huey. Och för er som saknar Tv 6,lär känna grabbarna lite bättre på GoComics.
Om skönhet.
I första delen som publicerades idag intervjuas Florina Weisz som var med i vårens säsong av TopModel och min favorit av alla deltagande. Hon svarar kanske som man hade kunnat förvänta sig men sätter ändå fingret på så mycket av vad skönhet handlar om. Jag väntar med spänning på fortsättningen. Framförallt hoppas jag att serien tar upp exakt hur subjektiv skönheten är och att den, hur gärna vi än skulle vilja, inte går att ta sönder i mindre delar och analysera.
Själv är jag ganska nöjd med min utseende, ibland mer än nöjd, kanske någon gång då och då missnöjd. Emellanåt får jag höra att jag är vacker, underskön, poesi. (Ja, det är sant, en känd icke namngiven artist har sagt att mitt ansikte utstrålar ren poesi). Och det är ju så klart jättekul, även om jag skulle önska att det faktiskt inte spelade någon roll hur jag såg ut. Men vad jag undrar när jag hör det och när jag själv sitter som klistrad med ett vackert fotografi på någon av de människor jag finner fasligt tilldragande är vad i mitt och andras utseende som är just så tilldragande. Och det är just det som inte går att analysera. Det går inte att förstå. Det är helheten. Någon kanske inte är vacker men har vackra ögon eller fin näsa eller vackra läppar. Någon kan ha allt det där men ändå se helt alldaglig ut. Eller ha några av dem och bli något av det vackraste som man någonsin skådat. Själv tycker jag att vad som är än viktigare än det rent fysiska är vilken närvaro, utstrålning och karisma personen ifråga skickar till resten av sin omgivning. Det är vad som får mig att falla och få mig att fånigt stirra ut den 60 år gamla kvinnan på tunnelbanan. Men det är en hårfin skillnad om att vara närvarande och bli för självmedveten. Är man för självmedveten kan bli konstlad på ett sätt som så lätt genomskådas och då spelar det mindre roll hur vacker man än är.
söndag, augusti 13, 2006
Jakten på Mr Right
Jag råkade bara av en händelse hamna framför förra veckans avsnitt och såg även det som gick senast och som den sucker jag är för dokumentärserier så älskar jag så klart även denna. Självklart blir det pinsamt, självutlämnande och brutalt. Men det är precis vad som gör serien så bra. Även om en del scener känns krystade så är det samtidigt tidvis för äkta för att kunna vara påhittat. Dom vågar visa sig precis så sårbara och utsatta som dom faktiskt är och det krävs en del mod. Om det inte är så att dom kväver killarna dom dejtar så är det dom som känner sig kvävda. Och man vill så klart se dem alla lyckliga, men inte till vilket pris som helst.
Jakten på Mr Right visas på Kanal 5 fredagar 17.30
fredag, augusti 11, 2006
En stad av människor
Jag är kär. I Människornas Stad. Människornas Stad är Svt:s sommargåva till oss skattebetalare som inte finner nöje i varken Allsång på Skansen eller Morden i Midsomer. Människornas Stad är Guds Stad men lite bättre för man har en dejt med Acerola och Laranjinha trettio minuter en gång i veckan.
Självklart visar serien, precis som filmen, upp Rios vackra såväl som mindre vackra sidor. Det senaste avsnittet var dock som en enda lång reklamfilm för Rios långsträckta stränder fyllda till bredden av soldyrkande brunbrända ynglingar som inget annat gör än flörtar, surfar och spelar fotboll. Eller som Acerola och laranjinha prata om hur man flörtar, surfar, spelar fotboll eller bara hustlar sig fram från en dag till en annan då skottlossning och droghandel är en del av ens vardag. Men dom är när det kommer till kritan fattigdomen till trots oftast lyckliga och framförallt sorglösa, på ett sätt man önskar kunde smitta av sig.
Acerola är söt och inte längre bara en kåt fjortonåring som med döden som ursäkt försöker övertala sin flickvän att ha sex. Han är kär också. På något annat sätt kan han inte förklara det för sin vän att han lyckats hålla sig till henne i över fyrtio dagar. Laranjinha bekymmrar sig, som så många andra i hans ålder, om han någonsin kommer bli kvitt oskulden. Tanken på att han skulle vara den enda i favelan som har den kvar skrämmer honom, men han vägrar ändå vara en trofé för någon rik citybrud att ta hem och visa upp. Han ar jantelag i sig för var han än vänder sig sätter han upp osynliga stängsel för vad han tror att en kille med hans bakgrund får göra, eller kan göra, när det i själva verket inte finns någon hejd på möjligheter för någon så företagsam som han. Hur man väljer att skildra vänskapen mellan dessa två pojkar är oöverträffat sedan jag som liten såg Micke och Molle på video.
På stranden blandas ungdomar av olika etnicitet och klass men de delar samhället de lever i, om än på olika villkor. Ändå lyckas de ta sig in på varandras planhalvor. Som när Laranjinha blir uppraggad av dottern till en antropolog som vill åka hem och hångla upp honom illa kvickt. Eller tjejerna som frågar varandra till råds om vem killarna är då de inte hör till deras egna.
Ungdomarna i Människornas Stad är streetwise på ett sätt som via övergår dem tjattrande tjejerna i Ricki Lake Show. Dialogen är rapp och säkert improviserad och om inte det så hämtad från ungdomarnas egna erfarenheter. Det är flörtigt så det förslår. Skådespelet är så äkta att man kommer på sig själv med att undra om dom kanske inte spelar sig själva ändå.
Människornas Stad visas på Svt onsdagar 22.30
onsdag, augusti 09, 2006
Dokusåpor skadar ditt äktenskap allvarligt pt 2!
L mot L
måndag, augusti 07, 2006
Akuten man själv vill bli omhändertagen på
För skillnaderna är stora och omöjliga att bortse från. Då, även under tredje säsongen, så gick serien, till skillnad från idag, i ett aning apelsingult ljus och den blå färgen från läkarnas scrubs skrek verkligen. Idag är ljuset dovare och färgerna har förbytts till att vara mer mångfacetterade. Då började varje avsnitt med några sekunders kontemplation, en förutsägbar ansats, lugnet före stormen om man så vill, för att sedan kasta in tittaren i handligen då det inte sällan handlade om bilolyckor, gängkrig, osv. Idag präglas serien desto mer av det stora galleri av karaktärer man lyckats samla på sig, och ett försök att kunna förvalta alla dessa karaktärer och deras inbördes relationer, mer än vad som faktiskt händer på sjukhuset. Både på gott och ont.
Redan innan jag sett så gamla avsnitt som de som nu visas hade börjat sakna de basketmatcher som under lugna pass kunde utspela sig mellan DR Ross och DR Green. Eftersom män inte kan prata känslor så hade de tu under dessa basketmatcher chans att göra just det under förevänding att det inte var känslor de i första hand pratade om, utan basket dom spelade.Basketmatcherna är ett minne blott då ju DR Green dött i cancer och DR Ross flyttat till Seattle. Inte längre frodas den typen av vänskap som man tidigare kunnat se. För den mellan Ross och Greene var speciell, precis som den mellan Greene och Lewis.
Sköterskorna, som hamnat helt i skuggan av läkarna, är de enda som också varit med från seriens början. Och just att de har en sådan undanskymd roll gör också att de lätt glömms bort. Chuny verkar för övrigt vara seriens så gott som enda latinoalibi. Så fort det kommer in en skrikande latinounge (som gott som alltid blivit skjuten i ett gängkrig där våldet bara går ner i åldrarna) så ropar så väl Kovac som Carter på Chuny. Just hur rikare porträtt av sköterskorna är mer än plågsamt frånvarande säger mer om manusförfattarna är egentligen någoningt annat. Bortser man från dem har endast karaktären Susan Lewis, som varit frånvarande några säsonger, och John Carter, även han borta ett tag, hängt med från starten. Med sådant bortfall av karaktärer är det ofrånkomligt att som tittare leta efter andra återkommande drag, eller hur som helst hitta dem. För hittar dem gör man. Serien har många manusförfattare och det märks när man börjar analysera handlingen och karaktärerna närmare.
-Serien måste alltid ha en sur kille. Det började med Peter Benton men nu är det lika mellan Victor Clemente och George Pratt.
-Översköterskan ska ha en lite större roll än de andra sköterskorna men inte en lika stor roll som läkarna. Det började med Carol Hataway, fortsatte med Abigail Lockhart för att nu vara Samantha Taggert.
-Samma översköterska ska ha det lite struligt med familj/pojkvän eller kombination av bägge. Hataway försökte begå självmord,blev lämnad vid altaret,köpte ett fallfärdigt hus, hade en pojkvän med posttraumatisk stress och hade ett onoffförhållande med DR Ross i typ tre säsonger innan hon födde hans tvillingar. Lockhart var lagomalkis och hade en mamma som var manodepressiv och en lillebror som var lite mer manodepressiv, hade först ett förhållande med DR Kovac, sen ett med Carter för att bli dumpad utan att veta om det, sen bli ihop med Kovac igen och nu vänta hans barn. Samantha har ett ex som sitter inne och innan han gjorde det dök upp och skulle försöka ställa allt till rätta samt en son som har diabetes och skolkar hela tiden. Och även hon har varit ihop med Kovac.
-Kandidaterna kommer och går. Och kommer tillbaka för att bli atläkare och specialister. Ett återkommande inslag som blir intressant när man ser hur Carter genom åren förändras från hoppfull idealist till en idelisk realist som aldrig kommer sluta hoppas.Om serien håller på lika länge till kommer Carter snart bossa över hela sjukhuset. Om han nu kan slita sig från att rädda resten av världen vill säga.
Procentuellt är det intressant i vilken grad karaktärerna på just den här akutavdelningen faktiskt blir kära i varandra. Oftare i varandra än i folk utanför sjukhuset faktiskt. Green blev ihop med Corday som dejtade Peter som var ihop med barnläkaren som faktiskt gifte sig med en polis utanför och adopterade en aidssjuk pojke. Kovac har varit ihop med så väl Abby, Chuny och Sam. Abby har varit ihop med Carter. Dr Pratt har varit med Chen, Neela har varit med Gallant.
När jag och bekant över MSN resonerade kring vilka serier som borde lagts ner för länge sen, vilka som las ner i precis rätt tid och vilka som varit för korta så sa hon bara i förbifarten att E.R kanske skulle må bra av att börja sjunga på sista versen. Själv är jag alldeles för nostalgisk för att våga ens tänka tanken på hur jag skulle klara mig utan E.R. Jag vet att den börjar bli tjatig och mer såpa än dramaserie men jag känner så mycket för karaktärerna och vet ingen nu serie som skulle kunna fylla det tomrum som skulle uppstå. Och om dom lägger ner E.R, vem ska då ta hand om mig när jag måste åka in på akuten?