lördag, november 11, 2006

Jag blir så less. Visst att läget är alarmerande men hajpen känns så falsk och hycklande. Att man väljer att uppmärksamma det är väl behjärtansvärt, även om man gör det lika mycket för att man verkligen bryr sig som av rädsla av att mista läsare till tidningar som också hoppat på tåget. Men bryr sig folk verkligen längre än deras näsor räcker ? Det tvivlar jag på och det är det som gör mig så upprörd.

Även om det är 200 000 som skrivit på Aftonbladets upprop om att resa mer kollektivt, använda lågenergilampor och sänka rumstemperaturen så handlar det inte om att skriva på en lista för att visa resten av världen om vilken god människa man är genom att inbilla dem att man gör allt man förbundit sig att göra. Miljömedvetenhet är en konstant process och ett sätt att förhålla sig till sina egna konsumtionsmönster. Köra mindre bil, källsortera, handla miljövänligt.

Uppropet må väl vara gott men jag vill veta vad målet med det är ? Hur många vill man ska skriva på ? Det spelar ju ingen roll hur många som skriver på om dom som skrivit på bara gjort det för syns skull, eller om läget ändå är så kört att inget vi gör spelar någon roll.

Miljöproblem är svårhanterliga för att oavsett hur mycket var och en av oss anstränger oss så är det lika mycket ett politiskt problem som det är svårt för någon enda privatperson att råda över. Oavsett hur väl man vill miljön är det få som är beredda att offra sin egen komfort och frihet för att rädda den. Man är beredd att göra uppoffringar inom rimliga gränser och det är det som är problemet. De uppoffringarna räcker inte.

Vem ska sluta överkonsumera och varför ? Vem ska ha rät at göra det ? Bara för att man pappersåtervinner har man inte gjort sig förtjänt av att cruisa några extra mil med stadsjeepen. Jag är rädd för att det bara handlar om att folk vill förhandla sig till ett bättre samvete.

Det känns som om problemet är otroligt mycket större än vad någon kan föreställa sig. Jag är intresserad av vem som skrivit på uppropet, jag vill veta vilka konsekvenser en ökad miljömedvetenhet får för människor och om det kan berika deras liv.

1 kommentar:

Anonym sa...

I AB:s "Vi fem" i dag är frågan "Kan du tänka dig bli vegetarian för att rädda miljön?" Alla utom en svarar ja! Fantastiskt. Jag antar att alla dagens "Vi fem"-deltagare nu kommer gå hem och slänga ut allt kött i kylskåpet. Eller frysen eller var man nu förvarar sånt. Speciellt anmärkningsvärt med kändisen; tv-krögaren Melker Andersson, som säger: "Ja, det skulle jag absolut kunna göra. Om valet är att vi kan rädda miljön så vore det konstigt om vi inte gjorde det." Jaha! Så nu kommer Melker Andersson att sluta servera kött på alla sina restauranger! Det vore ju konsigt om han inte gjorde det, eller hur.