måndag, november 06, 2006

Jag avskyr sättet som Tv 6 slarvar bort den helt underbara komediserien Kitchen Confidential på. Serien håller minst samma klass som Entourage och delar för övrigt många beröringspunkter med just den samma. Men Tv 6 har valt att sända den här gobiten halv tre på söndagar. Det här är det yttersta beviset för att Tv 6 inte har något intresse alls för sina inköp. Inget dom visar just nu är ens tillnärmelsevis lika bra som KC så hur man tänker är helt beyond me.

Jag tycker sånt här synd och sorgligt. För det är en bra och mycket sevärd serie. Dialogen är kvick, karaktärerna underhållande och handlingen intressant även om man inte har förflutet i branschen. Kanhända blir den lite roligare, träffsäkerheten blir mer uppenbar och igenkänningsfaktorn större.


Men ändå! Hur kan dom göra så här? Jag fattar verkligen inte. Eller så underskattar jag folks tv- tittande fullkomligt. Kanske vet folket på Tv 6 mer om målgruppens söndagsvanor än jag. Som att den inget annat gör en söndagseftermiddag än lär känna livet bakom luckan bättre.

Anthony Bourdains bok med samma namn som serien bygger på är en av de bättre jag läst. Som porr för den som vill veta allt om allt man egentligen inte vill veta något om. Jag har gjort resan som diskplockare till diskare till runner till servitris och skrattade mig skadad av alla de öknamn de livegna i disken får, lödderkusk som jag är.

I serien har Anthony bytt namn till Jack och får som en glad överraskning med lite hjälp från sin flyende flickvän, för övrigt spelad av Lydia från Less then perfect, anställning som köksmästare på den nya krogen Nolita. Detta efter att han varit som spårlöst försvunnen från NY gastronomin i tre år, på grund av rehabilitering. Med en ny krog i sina händer är det hans uppdrag att få krogen att bli det nya heta stället. Vilket så klart blir fallet. Så klart behöver han hjälp och får så av en trio som alla är minst sagt galet excentriska, precis som kockar är och ska vara. Lägg till en frånvarande ägare, en iqbefriad men söt värdinna, en servitris helt utan serviceskills och en glad bög och du har serien i ett litet nötskal.

Efter att jag sett första avsnittet trodde jag serien skulle fastna i fällan att bara upprepa sig själv. Men istället har den varje gång förvånande nog lyckats överraska mig. Nya konflikter gör att jag inte tröttnar och med persongalleriet i köket verkar det som om man har en uppsjö möjliga historier. Av det jag sett har långt har inget känts tråkigt, snarare bara väldigt lagom underhållande för att vara vad det är. En kitchenncomedy.

Inga kommentarer: