lördag, september 09, 2006

Weeds (SPOILERVARNING)


Till att börja med. Bilden visar i vilket skick jag fick promodvd:n. Alltså i en liten påse fylld av "gräs". Roligt sätt som definitivt gör att dvd:n inte försvinner i mängden.

Weeds börjar på tv3 på tisdag. Som en skänk från ovan för ensamma tisdagkvällar. Och jag har redan sett de första två avsnitten.

Weeds handlar om Nancy Botwin ( Mary-Louise Parker) som efter att ha blivit änka nu måste se sig om efter sätt att försörja sig och sina två söner på. Och ska någon som fram tills nu inte verkar ha gjort annat än varit hemmafru göra ? Vad kan hon göra ? Hennes levnadsvanor hinner inte med att hon sätter sig i skolbänken för att bli mäklare eller något annat välbetalt yrke som med fördel kan manövreras från förorten. (tänk america beuty, o.c)
Hon väljer, alla moraliska betänkligheter till trots, att börja langa knark i förorten. VIlket så klart är som upplagt för intriger av alla de slag. Tror man. Men väldigt lite av serien handlar om själva knarkhandlandet utan allt det där andra. Sorgen efter maken, orka med skvallerkärringarna i Hem och Skola, den mobbade yngsta sonens vedermödor, den äldsta sonens sprittande hormoner ( han har btw den snyggaste tjejen i tv sedan Shannon Doherty gjorde debut i Bevvan och hon blir så klart utskriven ur manus i andra avsnittet. But Why? Att hans hormoner spritter är dock inte så konstigt när man ser henne, hon är sorglig i sin skönhet).

Men i de fall det handlar om knarket så måste hon blidka sin hårdkokta madam till leverantör att få pantsätta bilen, se till att villaområdets andra langare inte snor hennes klienter och försöka hitta ett sätta komma undan med langningen på genom att starta eget i form av en bulvan.

Portioneringen hemma hos leverantören liknar mer ett kafferep och kontrasten mot Hem och Skola mötet som inleder det första avsnittet får en att förstå att Nancy lever en vardag som mest är att likna vid dubbelmoralens högborg. Man skulle kunna kalla henne hycklare men har man inget annat att göra och samtidigt vill behålla sin drömtillvaro i villaförorten så står det mellan att sälja sin kropp eller knark. Vad skulle du välja ?

Skådespelet är bra. Visst faller serien i fällan att vara förutsägbar. Väninnan som mobbar sina barn och kör rattfull hem efter att ha skällt ut sin makes älskarinna är väl det tydligaste exemplet. Yngsta grabben har svårt att hantera sin pappas död och titar lite för mycket på Bearhunt, även det en vid det här laget välanvänd klyscha. Men samtidigt överraskar serien och är inte lika ansträngt komisk som Desperate Housewifes där man oftast bara rör på mungiporna så fort Susan Mayer ramlar ner i ännu en blomrabatt i jakt på Mike Delfino.

Weeds bevisar slutgiltigt en gång för alla att inga kor längre är heliga. Det enda som saknas nu är just serien om en hallick eller bordellmamma och dennes stall av horor och hur man jonglerar det med att vara en ansvarstagande förälder och bra förebild för sina barn när man samtidigt försörjer sig på att sälja mänskligt kött.

Inga kommentarer: