tisdag, augusti 15, 2006

Om skönhet.

DN Insidans nya serie om skönhet är precis vad jag gått och väntat på. Insidan är nog en av de bästa, för att inte säga den bästa, avdelningarna i hela DN. Och att dom skriver om skönhet som jag väldigt mycket går och grubblar på känns så träffande.

I första delen som publicerades idag intervjuas Florina Weisz som var med i vårens säsong av TopModel och min favorit av alla deltagande. Hon svarar kanske som man hade kunnat förvänta sig men sätter ändå fingret på så mycket av vad skönhet handlar om. Jag väntar med spänning på fortsättningen. Framförallt hoppas jag att serien tar upp exakt hur subjektiv skönheten är och att den, hur gärna vi än skulle vilja, inte går att ta sönder i mindre delar och analysera.

Själv är jag ganska nöjd med min utseende, ibland mer än nöjd, kanske någon gång då och då missnöjd. Emellanåt får jag höra att jag är vacker, underskön, poesi. (Ja, det är sant, en känd icke namngiven artist har sagt att mitt ansikte utstrålar ren poesi). Och det är ju så klart jättekul, även om jag skulle önska att det faktiskt inte spelade någon roll hur jag såg ut. Men vad jag undrar när jag hör det och när jag själv sitter som klistrad med ett vackert fotografi på någon av de människor jag finner fasligt tilldragande är vad i mitt och andras utseende som är just så tilldragande. Och det är just det som inte går att analysera. Det går inte att förstå. Det är helheten. Någon kanske inte är vacker men har vackra ögon eller fin näsa eller vackra läppar. Någon kan ha allt det där men ändå se helt alldaglig ut. Eller ha några av dem och bli något av det vackraste som man någonsin skådat. Själv tycker jag att vad som är än viktigare än det rent fysiska är vilken närvaro, utstrålning och karisma personen ifråga skickar till resten av sin omgivning. Det är vad som får mig att falla och få mig att fånigt stirra ut den 60 år gamla kvinnan på tunnelbanan. Men det är en hårfin skillnad om att vara närvarande och bli för självmedveten. Är man för självmedveten kan bli konstlad på ett sätt som så lätt genomskådas och då spelar det mindre roll hur vacker man än är.

Inga kommentarer: