fredag, april 17, 2009

P-piller underlättar våldtäkt minsann!

Vad är det som skrämmer Mikael Hammarstrand när han vill åtala barnmorskor för medhjälp till våldtäkt? Är det tanken på att det finns fjortonåringar som har sex? Jag förstår inte på vilket sätt p-piller skulle underlätta ett övergrepp? Hur? Om en ung tjej blir utsatt för övergrepp och till följd av det blir med barn, och kanske tvingas göra abort, upplevs inte aborten som ett större trauma? Kommer det här leda till att barnmorskorna, i de fall fjortonåringar ber om p-piller tvingas anmäla dem för att de misstänker att samma fjortonåringar utsätts för övergrepp? Vilket kontrollsamhälle vi i såna fall skapar. Det kommer inte innebära att fler unga söker hjälp, snarare tvärtom. Det kommer helt och hållet motverka sina syften, men det är tydligen inget som Hammarstrand tagit sig tid att reflektera över.

Bara för att en fjortonåring vill ha p-piller innebär inte det att hon utsätts för övergrepp, även om Hammarstrand tycks ha väldigt lätt för att göra den kopplingen. Faktum är att det inte finns något som säger att en fjortonåring som går på p-piller löper större risk att utsättas för övergrepp, än en fjortonåring som inte gör det. Jag tror inte att våldtäktsmän är särskilt nogräknade när det kommer till preventivmedel.

Sen kan man tycka vad man vill om det faktum att fjortonåringar, och kanske även tretton och tolvåringar exprimenterar sexuellt, eller att det kanske inte är så klokt att i så unga år äta hormoner, men det hör inte till saken.

1 kommentar:

Linnea sa...

jag fattar inte riktigt varför alla blir så provocerade av hammarstrand. lagen säger ju att sex med personer under 15 år är våldtäkt med syftet att skydda kidsen. det som är galet med det är att man likställer sex mellan fjortisar med våldtäkt. det är snarare lagen som bör justeras än hammarstrand som ska lynchas. jag tror att han mest är ute efter att få till en debatt om lagstiftningen. vilket är bra för du har ju helt rätt i det du skriver och dessutom finns det många som äter p-piller av andra skäl än de preventiva.