söndag, april 20, 2008

Dumt i DN

Läser du senaste veckans Fokus kan du på ett ungefär gissa dig till vad DN kommer skriva om två veckor senare.Den bedömningen gör jag efter att till att börja med ha stött på en intervju med Magdalena Ribbing, som intervjuades i Fokus för ett tag sedan, och sedan läsa en desto längre artikel, i flera delar, om Flashback, och om hur olika forum på nätet försvårar,och komplicerar, bland annat polisens arbete, något Fokus också tagit upp.

Till det här kan man dessutom lägga att DN skriver en artikel om den där gigantiska partikelprocesseorn som finns nergrävd någonstans i mellaneuropa, en artikel man kunde läsa i första numret av Filter.

Är det så att DN:s redaktioner saknar idéer, kreativet och initiativförmåga och helt enkelt sitter och dammsuger de tidningar som har mindre upplaga än dem själva, för att dom självgott tänker att Dn:s läsare ju ändå inte läser dem,och därför aldrig kommer slås av att samma ämnen behandlas i de olika tidningarna? Eller är det bara ett utslag av den mediakonvergens som börjar bli allt tydligare? Eller är det kanske så att de bägge mycket olyckligt sammanfallit? Jag är beredd att tro på det första, för jag har alltmer börjat hata den kaxighet som DN verkar ha, som gör att dom ständigt slår sig själva på magen och pratar om hur stora dom är, istället för att betänkna på vems bekostnad. För analyserar man sönder tidningen i varje minsta detalj så inser man att vad tidningen i själva verket går ut på bara är att ta varje bra bit, varje bra uppslag, ur alla andra tidningar och sedan utge sig för att göra bra journalistik av det. Inget nytt, inget omvälvande.Det var omvälvande att läsa om partikelprocessorn i Filter, men i DN? Bara ren och skär brist på fantasi.

Intervjun med Magdalena Ribbing var dessutom provocerande av en rad andra anledningar. Till att börja med får hon frågan om vett och etikett inte i grund och botten är något överklassen kommit på, varpå kvinnan svarar att det bestämt inte är så, utan att det handlar om allmängiltiga saker som givetvis varierar och alltid gjort så,på olika plats i olika tider. Ja,men så är det inte precis det som reportern menar? Har kvinnan inte ens ett uns av självrespekt? Jag kan på sätt och vis förstå vad hon menar, men jag tycker ändå att det är djupt upprörande att hon inte vidare vågar analysera klassperspektivet.Den mest ängslan för dessa frågor skulle jag väl ändå våga påstå kommer just från medelklassen. Man ska verkligen inte underskatta status när det kommer till såna här frågor, även om jag tror att klasstillhörigheten börjat spela ut sin roll. Varifrån kommer kraven? Man kanske framför allt ska skilja på ren etikett till vad som betraktas som sunt förnuft.

Inga kommentarer: