lördag, april 05, 2008

Dagens Youtubeklipp - Kate Nash Foundations



Ikväll spelar Kate Nash på Debaser.Jag jobbar 21-05, och skulle ändå inte haft råd att gå eftersom jag är så icke förutseende att jag om jag varit ledig ändå inte hade varit klok nog och lagt undan pengar till vad som förmodligen kommer bli vårens konsertupplevelse. Men vi som inte kan gå kan ju slå på denna låt på väldigt hög volym och låtsas att Kate Nash gör ett one in a lifetime performance hemma hos.

Jag knarkade Kate i julas. Skivan accompanjerade mig i allt julbakande som jag sysselsatte mig i ett hus utan dator, internet och kabeltv. Det blev mycket kakor och väldigt mycket Kate.

Nanushka Yeaman skrev för övrigt, med anledning av just konserten, i På Stan en utmärkt artikel om Kate, som vädligt träffande beskriver just vad jag älskar med henne. Texterna är bitska, men utan att vara för bittra, och framförda med en vän pondus.Sen att det blivit ett hiskeligt tjat om att hon, tillsammans med Duffy, Lily Allen, Amy Winehouse och Adele, skulle utgöra någon slags tjejbritboom, det är jag ganska trött på att höra. I synnerhet eftersom de alla gör så väldigt olika musik. Att klumpa ihop dem visar ju på en ganska snäv föreställning om vad den "kvinnliga erfarenheten" är. Typ att så fort en tjej skriver om hur jobbigt det är med killarna, och så gör någon annan det, utan att analysera på vilket sätt de bägge väljer att göra det, så ger bägge automatiskt röst åt samma sak. I helvete heller.

På skivan älskar jag förutom Foundations också Birds. Den är helt bedårande och så absurd men ändå helt genial just därför att det galna är obeskrivligt och på samma sätt något man så väl känner igen sig i. Tyvärr finns det ännu ingen video till denna låt och därför får ni hålla till godo med ett hobbyverk, denna lilla undergroundrörelse som "vi tror vi kan göra ngt fint med våra bara händer" är.

Inga kommentarer: