måndag, februari 04, 2008

Sexturism i södern


Förra vekcan såg jag den djupt obehagliga filmen Mot södern. Den handlar om sexturism i 70-talets Haiti, hur medelålders vita välutbildade kvinnor åker till varmare breddgrader för att utnyttja unga (mörka) män.

Filmen är otäck, obehaglig och gjorde mig väldigt väldigt obekväm. Jag tycker att ämnet är minst sagt angeläget och något som allt för oftast glöms bort när det ska handla om sexturism, som om det egentligen inte är ett problem.Och de som resonerar så tänker väl att när kvinnor köper sex så känner de med sitt offer, försöker hjälpa det och investerar lika mycket känslomässigt i offret som rent ekonomiskt. Vad jag förstått i alla fall.

Mot södern är äcklig inte bara på grund av ämnet i sig,men också för att det behandlas så väl av skådespelare men också regissör. Charlotte Ramplings krassa rollfigur är cynisk på ett sätt som jag verkligen inte önskar någon annan människa, samtidigt som Karen Youngs karaktär är mer än lovligt naiv i sin förvissning om att vad som pågår mellan henne och den unge mannen Legba, spelad av Menothy Cesar, skulle kunna vara något mer än bara en sexuell relation, där mer än bara pengar och gåvor av allehanda slag byter händer. Just hennes naivitet är fruktansvärt provocerande i sig, därför att det samtidigt är så uppenbart att så väl hon som Ramplings rollfigur, bägge med gott minne utnyttjar männen på ön de bara tillfälligt besöker. Det skulle vara så lätt att just för att Brenda, som Youngs rollfigur heter, såsar in i sig i en känslomässig gegga bortförklara hela hennes agerande som barnslig förälskelse men just därför blir den så mycket mer uppenbar som något helt annat. Det är ett sexuellt utnyttjande och ska betraktas som ett sådant punkt slut.

Filmen är klart sevärd, om än väldigt jobbig, med viss reseravation för att slutet är om inte mer eller mindre obegripligt inte heller särskilt väl gjort.

Apropå just detta ska jag ikväll se ännu en i raden av alla dokumentärer som behandlar just den aspekt av sexhandeln vi blivit mest vana att se, och då den som sker med män som köpare, då Kanal 5 visar dokumentären Sexturisterna. 21.55 på Kanal 5.

Inga kommentarer: