torsdag, februari 28, 2008

Anus ANTM


Jag vill inte låta mig provoceras av Tyra Banks men det är ju fullständigt ofrånkomligt. I synnerhet eftersom hon beter sig som ett pucko. Seriöst. Jag tyckte det var jobbigt redan i förra avsnittet hur man gjorde en så ofantligt stor grej av Heathers Aspberger, men hoppades att det kanske skulle minska lite med tiden. Igår kändes det dock om som om det bara blev ännu värre. Inte nog med att dom andra tjejerna i första avsnittet pratade om henne som om hon inte hade någon som helst uppfattningsförmåga, programmet var till råga på allt klippt så sjukt att vad man som åskådare fick se var hur tjejerna pratade skit, varpå Heather någonstans i bakgrunden gick omkring som en typisk socialt störd individ med tvångsmässigt beteende som ständigt måste putsa saker.Speglar, bänkar, handfat, come what may. Och direkt efter att någon av de andra tjejerna sagt någon liten elakhet så fick man genast se ett klipp där Heather plötsligt stannade upp i sitt fejande, tittade under lugg och lyssnade koncenterat. Att det är klippt lite väl generöst är nog ingen som helst underdrift.

Igår kom så baksmällan.Som genom ett mirkael verkar tjejerna å ena sidan ha fattat Heather inte är fullt så korkad som dom från första början trodde, bara lite speciell. Men istället för att behandla henne som den hon är, fortsätter dom att förutsätta att hon inget förstår och tilltalar henne som om hon vore ett barn.

Jag kan inte låta bli och tro att Tyra är hög på sig själv och sin förmåga att producera positiva förebilder. Detta är en övertro som utvecklats stegvis med varje säsong men som nu har fått direkt orimlga propotioner. Är det inte en nästan blind brud, så är det en brud med Lupus. För att inte tala om alla crackbarn som är mer än lovlig överrepresenterade bland programmets deltagare. Och någonstans har deltagarna köpt det. För i diskussion efter diskussion så används just potentialen som framtida förebild som ett slagträ. " Du är ju strippa, du är ingen värdig förebild", "Jag är snäll och jordnära, jag kommer bli en perfekt förebild" Ja, men du är också fullkomligt dum i huvet, kan du inte bara nöja dig med att bli bra på bild istället för att ljuga för dig själv och hela din omgivning?

Tyra har tappert försökt dementera alla rykten om att hon skulle göra några som helst anspråk på att låta etnicitet avgöra vem som vinner.Men det är klart som korvspad att det kommer förekomma sådana diskussioner, i synnerhet då det i de flestas ögon är så uppenbart att vad hon försöker hitta värdiga förebilder. Genom att å ena sidan leta förebilder och låta väldigt atypiska modeller vinna, men å andra sidan hävda att så inte alls är fallet. Hur motbevisar man något sådant?

Det är väldigt lätt att se igenom denna image när man väl börjat. Jag undrar hur Tyra tänker komma undan de faktum att tjejerna ju snart ska utomlands och prova lyckan på, och då måste flyga? Ska hon tvinga dem att köpa utsläppsrätter också? Den som lever får se.

Inga kommentarer: