tisdag, juli 14, 2009

No bwoy ( Kartel diss)



All respekt åt Queen Ifrica! Även om jag gillar riktigt snuskig dancehall börjar bli trött på att det tycks vara det enda dancehall idag handlar om. Jag har inte brytt mig om att ens ta del av hela rompin shop, daggeringgrejen, för det jag förstår det inte. För mig handlar om dancehall om just dans, och höra Vybz tjata om hur han juckar tusen gånger lockar mig inte. Då gillar jag de låtar som är mer subtila, eller helt enkelt inte så rakt på sak. Och tydligen är jag inte den enda som lessnat, eftersom många med mig tolkat Ifricas senaste som en diss mot just Kartel.

Men å andra sidan blir jag så less på Ifricas pretentiösa stämma. Hon är ju så duktig på att läxa upp folk, tröttnar hon inte? Om Vybz är reggaevärldens supersyndare är Ifrica en fundamentaltisk frikyrkopastor, ständigt där att komma med goda råd och uppfodrande förmaningar. Hon måste vara rena rama ängeln själv som aldrig tycks tvivla, jag önskar att jag hade ens hälften av hennes självsäkerhet och styrka. Saken är bara den att i alla fall jag börjar uppfatta just den där självsäkerheten som arrogans, något som inte är en särskilt tilltalande egenskap. Men så försöker hon inte vara till lags heller, hela hennes karriär handlar väl om att göra just motsatsen till vad som förväntas, att leverera sanningar med lite udd, på ett lite taggigt provokativt sätt.

Jag bara önskar att hon kunde tagga ner tempeltramset lite. Klart det finns tusentals tjejer som använder sex som ett sätt att få bekräftelse, men det finns också dem som vet precis var gränsen för en destruktiv sexualitet går. Det finns utan tvivel massor av tjejer som inget hellre vill än låta sig utnyttjas av Kartel, men sättet som Ifrica underskattar unga tjejer och kvinnor på retar mig något så fruktansvärt. I hennes värld tycks unga tjejer vara just offer som tycks sakna förmåga att tänka själva. Hon sällar sig till skaran som mer eller mindre hävdar att det här är resultatet av kvinnans sexuella frigörelse, men jag ser inte sambanden. Att tjejer tar för sig sexuellt kommer, så länge de skyddar sig, aldrig vara något negativt. Att de finns dem som blir utnyttjade och och idioter som utnyttjar dem är bara sorgligt, men jag önskar att Ifrica skrivit en låt om poängen med att sex ska vara njutningsfullt, och inte, som hon i mina öron nu gör, delvis skuldbelägga tjejerna.

Inga kommentarer: