söndag, maj 31, 2009

The queen of all queens



Mamma, om du inte vill veta vad som kommer med posten om några dagar, sluta läs nu!

För på posten kommer nämligen en fem låtar lång skiva med sånger som hyllar inte bara min, utan alla mödrar i hela vida världen. Det var inte helt lätt att sätta ihop en skiva med bara mammalåtar, för även om det finns nästan hur många som helst, ville jag undvika dem som på något sätt handlade om död, sjukdom och tragik. Min mamma är i högsta grad levande, det vore sorgligt att ta med låtar som i allt för hög utsträckning tar upp gamla minnen och som önskar livet tillbaka. Kens Mamma fick helt enkelt stryka på foten, lika mycket för det som för att mamma tycker den är patetisk. Nas låt är dock med, mest för att jag gillar produktionen lika mycket som låten i övrigt. Och så är det 2pac, Lady Saw, Sizzla och Gyptian förstås. Jag hade önskat att Anthony Cruz Mama's blessing skulle finnas på Youtube, men tyvärr inte. För det är nog den i mitt tycke i särklass bästa mammahyllningen of all time. För mig.

"You´re truly a blessing, mama your special, thanks for all you´ve done for me, your love is the greatest, I got to tell you this, mama I love you sincerly"

När jag satte ihop skivan slog det dock mig verkligen hur ihjälkramad modern varit och fortfarande är. Hur många låtar om fadern finns det? Jag kan komma på två, och bägge talar om fadern som överbeskyddande eller utnyttjande. Föga smickrande. Fram för ännu fler låtar om mammor, men om pappor också. Inte alla pappor är idioter som lämnar sin säd i sticket, och dem som inte gör det, utan faktiskt tar sitt ansvar, förtjänar all respekt.

Inga kommentarer: