onsdag, januari 16, 2008

Hjälp av Hitch




Jag har velat se Hitch i evigheter.Men mitt prettojag har lagt in ett väldigt starkt veto mot att överhuvudtaget tänka tanken att låna filmen ifråga, utan förmanat mitt uberkomersiella jag, samma jag som för övrigt tycker att skvaller borde klassas som världsnyheter, att lägga band på sig tills den någon gång visas på tv, utan någon som helst aning om när det skulle tänkas vara. Well, igår så var dagen äntligen här.

Anledningen till att mitt prettojag vägrat låta mitt komersiella jag låna filmen är att det jaget är ett väldigt fördomsfullt jag som föreställt sig att Hitch är väldigt jobbig film. En jobbigt amerikansk kärlekskomedi utan uns till personlighet. I stil med den där filmen med Sandra Bullock och Hugh Grant. Och så har jag har under de senaste åren lidigt av en Will Smith backlash. Efter att under högstadiet ha gillat honom för Fresh Prince och Independence Day blev jag mätt på hans ständigt charmiga, roliga, smarta och snygga uppsyn i varenda actiondramakomedi som Hollywood hade att uppbåda, allt snack om hans dumboöron och utspel om att rappare borde ta ansvar för sina texter och inte skriva om sex, droger och våld. Jag kan fortfarande se hans filmer men hans ständigt smarta poänger blir efter ett tag lika tröttsamma som Horatio Cranes självklara konstateranden i CSI Miami.

Iaf så såg jag filmen igår. Och mitt prettojag fick vatten på sin kvarn endast fem minuter in i rullen då man mycket ihärdigt försökte sätta tonen för hela resten av filmen genom att bomba publiken med souldänga efter souldänga efter souldänga. Inget som blev bättre av att det enda Smiths karaktär hasplar ur sig är ett gäng klyschor hämtade från vilken självhjälpsbok som helst.

Men efter ett tag ger manuset ändå med sig, det känns avslappnat och okonstlat och Smith och Mendez ger ett väldigt trovärdigt intryck, i alla fall om man ska jämföra med andra par som Hollywood har fört ihop på vita duken. Det håller i sig till upplösningen då flmen oundvikligen faller i fällan att bli som vilken romkom som helst, utan någon som helst magi. Men då är det redan försent, då vill man ju redan se hur sagan slutar.

Inga kommentarer: