måndag, oktober 15, 2007

Se inte The Kingdom. Ingen, jag säger ingen, i den filmen kommer undan med hedern i behåll. Faktum är att det är svårt att förstå om filmen verkligen är ett actiondrama eller bara en väldigt påkostad parodi på ett actiondrama. Jennifer Garner, som jag aldrig gillat, och förmodligen aldrig kommer att gilla, springer runt och lipar och är det kvinnliga alibit, som så klart drivs av hämndbegär för att hennes mentor blivit sprängd i bitar av någon fundamentalistiskt arab. Jamie Fox är alfahannen som gör vad hans chef tycker är irrationella val, av precis samma anledning som Jennifer Garner. Allt detta kryddas av ett manus som är helt vedervärdigt där replik efter replik faller totalt platt, och där de repliker som är tänkta att vara roliga och driva med kulturella och språkliga missförstånd mellan araber och amerikaner, eller om man så vill öst och väst, blir bara sjukt plumpa. Chris Cooper är bombexperten från Södern, han från Arrested Development lite nörden som inte kan hantera vapen och som så klart blir kidnappad( vilket ju är tur för hade saudierna kidnappat någon annan i superfemman hade man varit tvungen att släpa på en kille som ju inte kan hantera vapen lika bra som säg Cooper, Garner eller Fox kan).

Än värre blir det då Jeremy Piven dyker upp och spelar den vidrigaste arketypen everseen on the big screen, med en frippa som osökt för tankarna till Russel Crowes rollfigur i The insider. Jag har svårt att sätta fingret på vad det är som gör att Piven är så svårt att ta på allvar men just det faktum att han spelar över och han med tiden kommit att BLI Ari Gold är nog två anledningar.

Ska man nödvändigtvis se en film där saker sprängs och människor skjuts ihjäl så vänta tills Shot em up har premiär, när nu det är. Eller gå och se Hairspray, Råttatoullie, Min bästa vän, Sicko. Det finns kort sagt en rad andra filmer som är väldigt mycket bättre än The Kingdom. Så se den inte.

Inga kommentarer: