onsdag, oktober 10, 2007

När man i media nu slår på stora trumman om att Jihde och Kirschsteiger väljer Tv 4 framför Svt så känns det som om det vore något fullkomligt nytt att folk faktiskt byter arbetsplats, och då i synnerhet vara första gången som någon inom tvbranschen gör det. Lever man kvar i föreställlningen att programledare och tvprofiler ska arbeta på samma företag hela sitt yrkesverksamma liv? Förstärks denna föreställning av att man lever i en liten bubbla där Svt och Tv 4 tycks vara de enda två kanalerna som räknas? I så fall kanske man borde ta sig en kalldusch för det är knappast första gången någon byter arbetsplats, eller för den skull uppdragsgivare.

Alice Bah var bland dom första i mitten av 90-talet som bytte från Svt till Tv 4. Under en föreläsning med henne som jag besökte under min gymnasietid berättade hon också att hon var en av väldigt många idag rätt stora och etablerade profiler som utbildades på Svt i allt från ljus till ljud, och att Svt som plantskola var oöverträffad, medan man på Tv 4 förväntades fokusera på sitt jobb och bara sitt jobb. Två av de andra som också lärdes upp på det här sättet var Clas Runheim, som idag jobbar åt Tv 3 och Tv 6, och Kattis Ahlström, som ju är redaktör för Ica Kuriren.
Men vad som förvånar mig allra mest är att folk helt verkar ha glömt att Jihde faktiskt började på Tv 4 sporten och gick över till Svt för att, vad jag förstått, fick bättre betalt.Och nu är han alltså tillbaka där han började, men med erfarenhet från Svt och med fokus på något helt annat än sport, om än med ett inbyggt tävlingsmoment.

Inga kommentarer: