onsdag, augusti 29, 2007

Seriestressen del 1

I måndags började trean visa senaste säsongen av Top Model.Och det ger mig anledning att vädra något som jag länge tänkt skriva något om. Nämligen något jag väljer att kalla seriestressen. För trean har valt att istället för som tidigare göra Top Model till något stort och bara visa det en gång i veckan beslutat sig för att stressa genom serien på tre veckor genom att visa ett avsnitt om dagen, måndag till torsdag.Så här gör trean ganska ofta. För att fylla varenda minut av dyrbar tid i kanalen så köper man in Top Model Australia, Top Model England, Top Chef och i Tv 6:s fall helt underbara Kitchen Confidential, som faktiskt förtjänade ett bättre öde. Fyran har i sommar sänt Torchwood och snabbspolade sig genom serien genom att visa två avsnitt i veckan.Fyran har till och med valt att visa så väl Torchwood som Jericho på Tv 4+ och det med start mitt i sommaren. Så väl Torchwood och Jericho har man försökt sälja in genom att påpeka vilka enorma succér de varit i sina respektive ursprungsländer, och även om Torchwood i mina ögon fallit till föga så är Jericho en bra serie som har stor potential och som bara på grundval av det förtjänar ett bättre öde än att landa i tv4+ tablå torsdagar klockan 22.00.

Att man gör så här tror jag handlar om en rädsla för att förlora alldeles för stora andelar tittare om man väljer att inte sända serien, eller för den delen visar den för sakta, eller vad som tidigare var normalt, en gång i veckan. För gör man det så kanske tittaren köper dvd:n eller laddar hem hela säsongen och då finns det ju verkligen ingen anledning att visa serien om ingen tänker kolla i alla fall.

Och det här är så jäkla irriterande. Även om jag känner mig som en gammal tant så vill jag ha något att se fram emot vecka efter vecka.En bra tv-serie ska njutas i små små doser. En gång i veckan gör det till ett nöje, jag ser fram emot att få se just den serien, just det avsnittet.

En annan sida av det hela är att med så många serier att visa så prioriterar kanalerna i bland efter eget tycke och smak. Jag följer alldeles för många serier för mitt eget bästa, det är jag fullkomligt medveten om. Men ändå finns det veckor och dagar då det är fullkomlig stiltje, det finns inget att se och kommer inte finnas något att se på veckor. Och då säger min omgivning till mig att jag ska köpa dvd:n. Ja men jag har inte råd att köpa den där förbaskade jävla dvd:n och jag vill inte ladda hem. Jag betalar fem kronor per dag för public service och om dom nu köpt in tre säsonger av den här serien redan innan så är det väl själva fan om dom inte tänker sända den femte, eller ens vet när dom kommer sända den femte. Som i fallet med The Wire. The Wire är en av de i särklass bästa serierna som någonsin gjorts, jag älskar den och allt annat George Pelecanos gjort. Just nu är jag hooked på Uppdrag Mord som visas varje vardagnatt på Kanal 9. Och det är väl vad jag kommer bli tvungen att nöja mig med då Svt på sin hemsida meddelar att dom inte vet när dom tänker visa den senaste säsongen av The wire. Vilket betyder att den kommer sändas först nästa sommar. Det samma gäller för Sleeper cell, vars första säsong visades i Svt förra sommaren. Drömmarnas tid, som man visat två säsonger av, återkommer överhuvudtaget inte vilket är så upprörande att det förtjänar ett alldeles eget lite inlägg vad det lider.

Inga kommentarer: