onsdag, maj 31, 2006

När Täppas tappar tålamodet

Ring P1 är programmet som folk ringer till för att ventilera evenutella aggresioner de kan tänkas ha. Man behöver inte lyssna många dagar i rad för att inse hur känslig programmet är för vad som debatteras i största allmänhet i tidningar, fikarum, skolgårdar. Så lunda har det de senaste dagarna flitit debatterats om man ska tillåta slöja i skolan, Lordis schlagervinst osv.
De flesta som ringer är föga förvånande ganska reaktionära. Men som program är det minst sagt underhållande just av den anledningen. Bara det faktum att folk ringer in för att klaga på programledaren Täppas Fogelberg är ju skrattretande. Detta var vad som hände i morse. En äldre dam, närmare sjuttio om jag fick gissa, ondgjorde sig över att Täppas kallat jobbet som städerska för "skitjobb". Detta tyckte tanten var respektlöst mot dem som städade men vad Täppas försökte få fram var att få som jobbar som städare har valt att jobba som det. Tidigare har han också fört fram åsikter om hur tråkigt det är att många av våra multikultitaxichaffisar egentligen har högskoleutbildning men inte får tillgång till arbetsmarknaden.Men tanten tyckte Täppas var elak mot städare. Och elak som gjort misstaget att önska en nazist en dålig dag för att alla människor förtjänar ett vänligt bemötande. Hennes ilska gick inte att ta miste på och om jag inte visste bättre skulle jag gissa på att hon var släkt med tanten som hör röster i 100 höjdare inslaget. Efter tanten följde dock en herre som helt klart fringt in fick Täppas att tappa tålamodet helt då herren ringt in flera gånger tidigare och alltid vill prata om hur Estoniakatastrofen egentligen var ett misstag av militären som nu staten gör sitt bästa för att mörka. Vi snackar högkvalitativ underhållning av bästa slag. Hur Täppas försöker få mannen att inse att han kanske är ute och cyklar på nyis och hur mannen mer och mer börjar tappa tron på att Täppas verkligen är så trevlig som han varit de hundra andra gångerna han ringt in för att påpeka samma sak.
Samtidigt kan jag ju passa på att kommentera valet av P1:s sommarvärdar. Jag hade tänkt ha en gissningslek men jag hann aldrig. Dock har jag länge trott att Zanyar Adami eller Carlos Rojas skulle få sina två timmar av blattesvenska att frälsa resten av världen med och så blir det nu då den förstnämnde fått en dag till förfogande. Fett nice bre! Och Ayesha som jag ser fram emot att höra. Men Charlotte Perelli hade jag gärna velat slippa. Bara hennes aktuella Zetterlundsamling och pressen med den är nog.
Som lite avslutning. När jag för några veckor sen handlade på DagLivs på Fridhemsplan köpte två kvinnor framför mig minst TIO kilo smör. Vilket väl inte vore så anmärkningsvärt om det inte varit för att när jag var där igen förra veckan stod bredvid en kvinna som köpte typ TJUGO limpor bröd. Fatta vad kul om dom handlat samtidigt. Toastparty!

1 kommentar:

Anonym sa...

Angående Täppas i ring P1. Håller med. Det är alltid lika kul att höra när någon gammal dam ringer in och förväntar sig att den alltid så trevlige och kloke Täppas ska hålla med dem i deras åsikter. När han sedan inte gör det så blir den gamla damen alltid arg och man märker att hon med ens har insett hur genomrutten Täppas, P1 och troligen hela Svergiesradio är.

Den där brytningen är så spännande. Den visar väll egentligen något sorgligt. När en person plötsligt inte längre känner sig förstådd av någon som den tycker om. För lyssnaren blir det en kort inblick i någon annas inre.

Det är kanske det som gör Ring P1 så bra. Det handlar inte bara om politiska ställningstaganden. Det handlar också mycket om moral, värderingar, vår syn på världen, relationer människor emellan och i slutändan vår syn på oss själva och vår kunskap om oss själva.

Med dessa filosofiska tankegångar tackar jag för din text Eveliina.