lördag, maj 06, 2006

Favorit i repris

Jag är inte Janne Josefssons största beundrare. Frågan är om jag överhuvudtaget hyser någon beundran för honom alls. Men självklart är det intressant att se hans program för att kanske få idéer till egna uppslag, eller möjligtvis förundras över hur han lyckas provocera folk utan att göra något speciellt anmärkningsvärt. Så av den anledningen tyckte jag att det kunde vara intressant att se hans nya serie "Josefsson" och då i synnerhet det senaste programmet där han gör uppföljningar av programmet om några niondeklassare i Göteborg som han intervjuade för första gången för nästan 20 år sedan.
Men programmet går samtidigt som "Veronica Mars" och jag hur illa jag än pratar om Veronica och hennes pappa och deras hund så kan jag inte lämna dem åsidosatta till förmån för Josefsson. "Josefsson" sänds alltså samtidigt som "Veronica Mars" för att repriseras söndagar klockan 13.00. Vilket är minst sagt upprörande. Jag, som helst gör något annat än sitter inne och kollar på tv en söndag strax efter lunch tillhör tydligen inte målgruppen för "Josefsson". Det är minsann inte första gången Svt gör en sådan missbedömning.
"Little Brittain" sändes på onsdagar klockan 20.00 för att repriseras runt 23 på lördagar."The Wire", som precis avslutats, gick på fredagar klockan 22.30. Målgrupperna för "Little Brittain" respektive "The Wire" är långt från homogen. De sträcker sig från 15 år och uppåt. Men om man får generalisera så tror jag att majoriteten av "The Wires" tittare är mellan 20 och 33. Vad gör människor mellan 20 och 30 helst en fredagkväll klockan 22.30 ? Jag känner mig själv och min omgivning tillräckligt väl för att kunna påstå att vi helst av allt i alla fall inte sitter hemma och kollar på en kriminalserie, oavsett hur bra den är. Men smurfarna på Svt tänker att gruppen är ekonomiskt ståndaktiga och ändå köper serien när den kommer på dvd. Och att om man verkligen gillar serien så kan man ju se reprisen. Som dom väljer att sända lördagkvällar efter ett,ett på natten alltså, en sändningstid som är etter värre en den ordinarie. För även om man kanske halv elva på fredag som bäst sminkar sig för att sedan springa runt på stan hela natten så är det en katastrof och komma hem lite salongsberusad och se slutet av en serie man älskar och inte fatta ett dyft. Men det är ju då självförvållat.
Sändningstider och repriseringar är en sak. Repriseringar är dessutom av godo. Desto värre då serier som inte går i repris krockar med andra serier som inte går i repris och de bägge är helt oumbärliga. Krockarna är väl inget annat än en kraftmätning från tvkanalernas sida och emellanåt rätt så uppenbara sådana. Som när "Prison Break" tidigare i våras krockade med "The Boondocks" som nu krockar med "E.R". "Prison Break" visades i repris på onsdagar efter elva men det gör varken "The Boondocks" eller "E.R" och den sistnämndas senare halva krockar dessutom med "Kobra" som lyckligtvis repriseras inte bara en utan två gånger och dessutom finns att beskåda på Svt:s hemsida. Men att sitta och titta på en fullskärmsbild med kornig bildkvalité får mina ögon att blöda.
Det är fint att även reklamkanalerna har förstått hur mycket de har att vinna på att faktiskt visa somliga program i repris men det är desto sorligare att det tagit sådan tid för dem att nå hit och att det fortfarande finns serier som man bara har en chans att beskåda. Även om jag är besatt av tv, speciellt då bra tv, så har till och jag lärt mig prioritera bort tv:n. Även om det sker på bekostnad av att inte veta vad som händer Dr Pratt, Dr Neela och Dr Kovac eller exakt vad Riley och Huey hittat på. Och vill man vara krass så kan man lägga in en genusaspekt till varför "Prison Break" men inte "E.R" repriseras. En konspirationsteori så klart men likväl fullt möjlig.
Svt har all anledning att bekymra sig över de sjunkande tittarsiffrorna hos yngre tittare. Samtidigt som jag kan förstå varför man väljer de sändingstider som man gör så är det just valet av dessa sändningstider som gör att man tappar tittare. Och då spelar det ingen roll att man kan kolla på programmen om och om igen på webben. Vid det laget är det nog redan försent.

Inga kommentarer: