fredag, maj 19, 2006

Heja Heye!

Det har blivit mycket fotbollsrelaterade inlägg senaste dagarna och så lär det fortsätta. När VM väl sätter igång kommer det inte finnas någon hejd på mig.
DN skrev igår, i en notis så liten att den inte finns delgiven i nätupplagan, om hur Schröders forne talesman, Uwe-Karsten Heye varnat folk av annan hudfärg från att besöka eller vistas i Brandenburg då man utsätter sig för en risk att drabbas av rasistiskt våld av nynazister. Tydligen står Brandenburg för majoriteten av hatbrott i området och bara den senaste tiden har två attacker blivit kända även utanför Brandenburg. För två månader sedan misshandlades en man av etiopiskt ursprung svårt och även polska turister har blivit attackerade då de besökt Brandenburg. Även mordbränder skall förekomma.
När nu Heye, som leder en antirasistisk kampanj, så tydligt tar avstånd från rasism och nynazism, har han istället för beröm mött anklagelser om att smutskasta Tyskland. Men vem är det som egentligen som smutskastar Tyskland om man tänker efter?
Likväl blir jag själv så arg och ledsen när jag läser nyheter av det här slaget. För det första är det trist att det inte blir en nyhet större än en lite notis i Sveriges största morgontidning. En nyhet som knappt nämns i kvällspressen men som dock återgetts i viss etermedia. Är det för att vi tror att problemet inte angår oss ?
Rasistiskt våld är nog något av det dummaste som finns på jorden, och det säger jag trots att det låter som tagit ur en världsvan tolvårings mun snarare än en högskoleutbildad tjugofemårings. Men så länge det finns idioter som slår innan dom tänker och för den delen inte tänker alls så tåls det att upprepas. Och att dom här idioterna ser sin chans att få spöa upp mörkhyade turister bara för att deras hemland är värdnation för ett mästerskap gör ju saken så fruktansvärt mycket värre. För mig kommer fotboll alltid vara glädje. Hur vågar dom förstöra den glädjen ?

Inga kommentarer: