torsdag, juni 08, 2006

Vm med mera

Precis lagom till fotbollsvm börjar Kanal 5 sända femte säsongen av Fotbollsfruar. Och jag älskar det! Bara engelsmän vet hur man så totalt hemfaller åt just den speciella typen av dekadens som så tydligt kännetecknar en såpa av bästa slag. Här blandas otrohet, oäkta bortbytingar, alkohol/drog/spelmissbruk och allehanda skumraskaffärer vilt. Lagets nya talang har precis snubblat i trappan på fyllan och hans karriär så gott som bortspolad men vad han inte vet är att managern anlitat två skummisar för att supa honom så full att han faktiskt skulle ramla ner för de där trapporna. Och då min favoritbitch Tanya Turner på grund av att hon bytt bort sitt barn mot någon annans bara för att sedan hamna i en snårig vårdnadstvist nu är landsförvisad får jag istället försöka njuta av hur andrebitchen Amber med hjälp av seanser försöker väcka liv i sin mördade exmakes ande för att på så vis lösa de mystiska omständigheterna kring hans död. Tillbaka från fängelset är en lirare som suttit två år för GHBmissbruk och med sig har han sin otrogna fotomodell till fru. Bara för att göra serien lite mer lockande för en eventuellt gaypublik och de killar som så varmt ömmar för lesbiskt sex så har fotomodelltjejen så klart en fäbless även för dem av sitt eget slag. De få fotbollsscener jag sett är mest med för att illustrera alla konflikter och intriger serien rymmer ytterligare med spelare som tjafsar och tränar som inte kommer överrens med managers. Att scensätta serien i ett engelskt ligalag verkar annars mest vara en förevändning för manusförfattarna att till fullo utnyttja de skriverier som landets verkliga fotbollsstjärnor orsakar så gott som dagligen. Och det funkar ju uppenbarligen.

När jag ändå är inne på fotboll är jag förvånad över hur få som tror på Elfenbenskusten. Jag konstaterade att flertalet spelare faktiskt spelar i så väl engelska som franska ligan. Jämför det med det svenska laget där desto fler spelar i holländska eller danska klubblag. Det enda laget egentligen saknar är rutin från mästerskap av det här slaget men jag hoppas att det går bra även om det verkar så självklart att Holland (som alla kallar Holland trots att det är Nederländerna man menar) och Argentina går vidare från gruppen.

Det är minst sagt synd om Cissé som efter ett benbrott i vänskapsmatchen mot Kina nu missar VM men det händer alltid något i den här stilen precis innan VM. Och inte kan han hjälpa en minst lika otursförföljd spelare som Robert Pires med sin olycka då ju Cissè är anfallare och Pires mittfältare. Men hoppas kan man ju alltid. Jag jobbar som bäst på att försöka hitta värdigt ögongodis då både Pires och Ruí Costa är petade. Men så finns ju tack och lov Rami Shaaban, Cannavaro, Sol Campbell, van Bronckhorst, Christian Ronaldo,Nuno Gomez,Pablo Aimar, Alessandro Del Piero och Thierry Henry så helt kört är det inte. (Och där fick ni på köpet VM:s snyggaste laguppställning, med petade Costa och Pires som inräknade, mest för att de bägge, med Lagerbäcks egna ord är ”unikum som spelare”. Möjligtvis lite svaga i backlinjen men Cannavaro, Campbell och Bronckhorst är ju rätt rutinerade. Och om nu Lasse kan ta in en mittfältare som högerback kan väl jag ta in en forward som libero, Henry får helt enkelt springa hem.)

Har köpt Aftonbladets VM-bilaga då jag blev minst sagt besviken över DN:s dito. I Resumé smickrade morgontidningens bilageansvarige sig själv med att de hade några överraskningar men vad dessa bestod i funderar jag fortfarande på. Intervjun med Mellberg ? Strages sågning av fotbollslåtar? Bättre då med Aftonbladets bilaga som visserligen bjuder på få överraskningar men i alla fall är uttömmande på fakta om alla lag, trots att man inte lyckats hitta bilder på alla spelare.

Fokus tar så klart också upp VM i förra veckans nummer. Jag hann tumma på Expressens bilaga innan valet föll på Fokus istället och tidningen hade, till skillnad från DN, faktiskt en del roliga uppslag. Eva af Geijerstam ! Roligast är polisen Lennart Pettersson som säger att Tyskland gränsar till ”alla stora huliganområden”. Låter som ett trefrontskrig drar ihop sig. Ett krig som ingen kommer vinna.

Alla finnar har nu i och med Isakssons skada ännu en anledning att följa matchen mot T&T, om Shaaban får spela vill säga. Redan nu förstärks ju backlinjen av sisu med Teddy Luciclainen.

Slutligen är det så klart en besvikelse att endast tre ( 3) kvinnor är involverade i det redaktionella arbetet rörande VM. Tv4 med Susanne Sjögren och Svt med Malin Svedberg och Anna Pohjanen (som jag för övrigt spelat i samma klubb som!). Och jag vet att man inte ska kvotera in tjejer bara för att dom är tjejer men jag vägrar köpa argumentet att det inte finns tjejer som faktiskt är intresserade av att faktiskt jobba med det här. Faktum är att jag vet att det finns i alla fall minst tre tjejer, mig själv ej inräknad, som skulle göra ett helt lysande arbete på endera redaktionen. Men man bryr sig inte om att leta efter dem, ger upp för enkelt eller letar inte tillräckligt noga. Som Lars Grimlund när han frågade nio (9) män om Lagerbäcks laguttagning, varav tre inte ens hade anknytning till fotboll utan var handbolls respektive innebandytränare på elitnivå och sedan försvarar sig med att de tre tjejer han ringt inte hade tid eller inte gått att få tag på. Försök ringa nio tjejer nästa gång Lars, så ska du nog få se. När du inte är upptagen med att skriva om hur Dribblahimovic inte vill ställa upp på bild.

Inga kommentarer: