fredag, september 07, 2007

Seriestressen del 2

Att tv-kanalerna i allt högre utsträckning väljer att sända sina senaste inköp i ett hiskeligt tempo på ungefär två avsnitt i veckan, beror ju delvis på att de vill locka tittare. I takt med att tv kommit att bli den nya filmen ville alla ta chansen att visa vad som kan komma att bli nästa stora succé.

Men det jag upplever att kanalerna glömmer att göra, mest för att de så snabbt som möjligt vill locka tittarna till tv, är att fråga sig om serien de köpt överhuvudtaget har en publik, och om den publiken vill se serien på en bestämd dag och tid, snarare än när helst de behagar.

Torchwood, som väl Tv 4 någonstans hoppades skulle bli en lika stor framgång för dem som Life on Mars blivit för Svt, har man inte haft vett att sörja för. Även om serien saknar den finess som Life on Mars har, så finns det likväl en publik för serien i Sverige. Med det undantaget att den typen av publik inte låter vänta på sig, utan snarare försöker hitta andra vägar fram till serien. Och det är i desperaration som Tv 4 därför väljer att snabbspola sig fram genom serien genom att visa två avsnitt i veckan, utan att för den delen vinna fler tittare. En annan aspekt är att när en serie visas i sådan hastiget, så minskar ju chanserna att locka fler tittare ju fler veckor som gott. Hur ska tittare hitta till Torchwodd efter tre veckor när Tv4+ bara har två avsnitt kvar att sända?

Någonstans känner jag att det är nödvändigt för tvkanalerna att stanna upp och fundera kring hur de med bibehållen kvalitén kan låta bra serier, som de tror kan locka tittare, få plats i tablån, och inte bara köpa in serie på serie för att den gått bra tidigare av rädsla för att någon annan kommer hinna före. Svt exempelvis, till skillnad från de övriga kanalerna, har haft väldigt mycket större genomslagskraft med sina storserier, just av den anledningen. Six feet under, Sopranos, Life on Mars, Veronica Mars etc etc, har alla fått en plats som funkat för dem och det är en av anledningarna till att dessa, trots att publiken redan kunnat se serierna annorstädes, ändå lockats.

Inga kommentarer: