söndag, november 22, 2009

Om en fbgrupp utöver det vanliga

Det finns ett café i Skellefteå som heter Olanders Café. Ägaren har rykte om sig att vara otrevlig, arrogant och har av vissa dömts ut som rasist, för att han har svårt för invandrare, och ibland ännu svårare för ungdomar. Enligt honom handlar dom för lite och sitter och hänger för länge. Såna kunder vill han inte ha, och då har han rätt att behandla dem därefter.

På grund av detta startade någon fbgruppen "Vi som bojkottar Olanders Café". Fullt förståeligt enligt mig. Ett café som behandlar sina gäster som Olanders får i mina ögon skylla sig själva, det är ren och skär konsumtionsupplysning att starta en sån här grupp, och alla har väl rätt att gå dit och bilda sin egen uppfattning av stället.

Men tydligen har gruppen upprört och provocerat någon som verkligen gillar Olanders, som inte upplever att Olanders är så dåligt som rykte vill låta gälla. Denna person har tagit sig tid och lagt ner stor möda på att inte bara kapa gruppen och döpa om den till "Vi som älskar Olanders Café" utan också skapat fiktiva användare. För inte finns det väl personer som heter Kvinn Ohatare, Pär Onpaj, Dinó Mama, Ann Ahl, Flyg Aren eller Sam Hall?

Jag tycker det här är så roligt! Det är så skrattretande att någon orkar idas bli upprörd till att börja med, men sen också beter sig så barnsligt och löjligt. För jag förmodar att det är en vad man väl på något plan måste anse är en vuxen människa som ligger bakom detta. En vuxen men förmodligen lite lätt psykiskt störd vuxen människa får jag förmoda. Och då är det inte bara roligt, då blir det genast intressant på det där sättet som människans psyke är fascinerande. För den här människan gör ju egentligen mer skada än nytta. Om det nu är någon till caféägaren närastående som fått för sig att det här är rätt väg att gå, måste ju den personen vara endera väldigt förödmjukad, eller väldigt dum i huvudet. För det här ger ju bara caféet ännu sämre rykte.

Men då kan det ju å andra sidan vara just det som är meningen. Att någon är medveten om att skulden kommer falla ppå caféägaren själv, och därför kapat gruppen. Vilket gör det hela nästan genialiskt. Roligt är det hursomhaver.

Inga kommentarer: