tisdag, maj 22, 2007

Alla dom där minuterna jag hinner sitta där innan filmen börjat hinner jag ångra mig så många gånger. På sista raden tjafsar ett tonårskillar med två tonårstjejer om vem som snott vems platser. När en uppgörelse slutligen är nådd, eller killarna hunnit jaga iväg tjejerna så går tjejerna och sätter sig på första raden istället. Därifrån går de sedan tillbaka längst bak för att när ännu ett gäng tonåringar gör entré och påstår sig köpt biljetter till platserna där de nu sitter inse att de får slå sig till ro på raderna framför. Jag hinner hata väldigt mycket på väldigt kort tid. Och då har som sagt filmen inte ens börjat.

Det är först nu, när jag flitigt börjat besöka biograferna jag inser att man förutom film att se nu också måste börja ta i beräkningen vilken publik den kan tänkas locka. Man måste föra ihop summan av hur bra man tror filmen är med hur irriterande den omgivande publiken om möjligt kan vara. På Hata Göteborg, då jag såg den en lördagskväll och den bestod till större del av ungdomar runt 17, var den så där provocerande jobbig i början för att under själva filmen ändå lyckas hålla sig i skinnet hyfsat. Faktum är att publiken i mångt och mycket skötte sig fasligt mycket än filmens skapare. För Hata Göteborg var verkligen inte bra. Bitvis var fotot katastrofalt. Manuset kändes tillgjort och ansträngt, många av skådisarna, som väl inte kan skyllas då de ju är amatörer hela bunten, spelade över så det stod härliga till. Det fanns ingen som helst behållning med filmen.

Jag såg Blades of glory samma dag och jag visste väl ungefär vad jag hade att vänta mig, en ganska låg och enkel form av humor som jag väl visste kanske lockade en viss typ av människor. Men att jag därför skulle behöva stå ut med att ha en kvinna över 50 gnäggande bakom mig i 90 minuter var desto svårare att föreställa sig.

För dem som ändå vill se film på bio och inte orkar vänta på att filmen släpps på dvd är det här ett problem. Finns det om möjligt något sätt att lösa det på utan att det blir särbehandling av det hela? Eller ska man behöva passa på att se de filmer som kanske lockar till sig klientel som neurotiker som jag inte orkar med då dessa tar sin eftermiddagslur hemma eller sitter i skolan mest bekymrade med engelska oregelbundna verb?

2 kommentarer:

Malena sa...

Det är alltså på bio det verkliga hatet finns, inte i fotbollen. Jag ser fram emot artiklarna:

"Vågar jag ta med lille Kalle, sex år, på nästa Disneyfilm?"

"Mats Olsson: Ta avstånd från ondskan bland biobesökarna NU!"

"De kallar Orlando Bloom för fitta. Fredrik, 16: I biosalongen kan jag leva ut sånt som inte är accepterat annars"

Malena sa...

"SLÖDDERSALONGEN"