onsdag, januari 24, 2007

Den långa resumén

Tar det inte väldigt mycket längre tid för programmen att börja nu för tiden? Den inledande frasen "och vi börjar med en kort resumé" har nästan kommit att bli kutuym. Och knappt har man hunnit ikapp handlingen innan det redan är dags för reklam. ugly Betty är det tydligaste exemplet på det här. Serien inleds med en resumé som emellanåt känns som en evighet och sedan följer inte som brukligt är någon vinjett utan serien tar bara vid där det slutade.

Ett annat exempel, som dock är välsignat att undgå reklam, är Veronica Mars. Inte bara är resumén lång, även där bröjar serien pang på och vineten följer först tiom minuter in.

Jag blir så förvirrad av det här.Det bryter rytmen jag vant mig vid att serier brukar följa. Allt står på ända om vinjetten kommer efter först tio minuter. En serie ska börja efter vinjetten, allt annat strider mot alla lagar som om möjligt kan finnas.

Sen finns det serier som kanske tarvar en resumé men som samtidigt bygger på att man hängt med i varje vändning. Oz och The wire för att nämna två. Att göra en resumé skulle vara nästan omöjligt, det låter sig helt enkelt inte göras.

Just i fallet med Veronica Mars är det roligt just hur mycket man väljer att återberätta. Ganska långt in på den andra säsongen kan programmet fortfarande inledas med hur Veronica berättar om våldtäkten, mordet på Lily, och det ena och det andra. Jag bara undrar, vem hoppar på en serie en och en halv säsong in utan att sett något tidigare avsnitt?

Inga kommentarer: