måndag, januari 22, 2007

Daniel Björk skriver i decembernumret av Rodeo en väldigt intresseväckande artikel om det svenska kollsamhället. Just att ha koll på trender är något jag alltid settt som något av min viktigaste uppgift. Så till den milda grad att jag blir djupt deprimerad av insikten att någon faktiskt upptäckt något innan mig, eller finner stor tillfredställelse i att vara den som faktiskt kan introducera nya grejer för människor. Men när man nogsamt påpekar för folk att om det inte varit för att man själv hjälpt dem på traven brukar man mest få fnysningar till svar. Jag skäms dock väldigt över mitt beteende för jag är brutalt medveten om exakt hur löjligt mitt beteende är.

Jag blir inte bara sur när någon upptäcker något före mig. Jag kan av ren hävd vägra hoppa på hypen för att kören av röster som redan gjort det är så unison. Det här kan gälla såväl grejer jag gillar eller saker jag inte vet om jag gillar. Men oftast är det ju att "alla" omhuldar artisten ifråga som gör att jag helst av allt vill flu till min sommarstuga och bryta all kontakt med civilisationen. Ett ganska tydligt exempel på det här är explosionen av röster som från alla håll sjöng Lilly Allens lov. Tills jag till slut fick uppstötningar så fort någon nämnde första stavelsen i hennes namn.

Men det är ju så att trender är svårt att fly från. Men att inte bry sig överhuvudtaget kan också bli en strategi och föda en trend i sig. Faktum är att det sällan är de som slaviskt har koll på trender som själva startar egna. Snarre är total brist för respekt för vad som är hett just nu synonymt med som står näst på tur att bli en snackis.

Att omhulda något som känns hopplöst ute kräver stort mod. Och det är väl det som gör behovet av att ha koll lite lätt fascistiskt. Varför kan folk inte få fortsätta hålla fast i saker som kanske var trendigt 2005 utan att vi för den skull måste mobba dem som om vi stod på Sunnanåskolans skolgård? Trivs dom med sina otrendiga trender så låt dem för fan göra det. Att påpeka hur ute personen ifråga är gör man egentligen bara för att fokusera på hur hipp man själv är och det ger ett ganska sorgligt intryck. Sällan ifrågasätts trender tillräckligt. Väldigt många följer dem utan att överhuvudtaget tilltalas av dem. Även det en fingervisning om exakt ur absurt trender är och vilken slags kultur det föder.

Inga kommentarer: