torsdag, mars 23, 2006

Stora och små djur


Bilden här intill gör mig helt skräckslagen. Om naturen på alldeles egen hand kan producera monster som det här vad ska vi då med genmanipulation till ? Och om nu aborrar kan väga 11,5 kg, även om den största jag faktiskt sett med egna ögon knappt vägt över halv kilot, så hur stora skalbaggar kommer det inte dyka upp förr eller senare ? Jag är nästan böjd att pröva tanken att de redan finns men att ingen människa ännu stött på eftersom ingen jagar skalbaggar.

Som med Mokele Mbemben. Myterna om den är så många och så skiftande att man inte vet vad man ska tro. Sägnen säger att det är en ännu inte utdöd dinosaurie som lever väl i de afrikanska djunglerna. Självklart är den folkskygg och ingen har lyckats få den på bild . Men myten om den fortlever så till den vida grad att expeditioner skickas ut för att fastställa om den inte fortfarande existerar. Expeditioner som kommer tillbaka lika förbryllade som innan. Kanske faller vår tids dinosaurie på sin egen orimlighet, att ingen har sett den och att de som faktiskt har det inte kunnat dokumentera det.

Situationen blir en helt annan med vattenlevande varelser som fiskar eller för den delen jättebläckfiskar. Jag minns att jag tittade på Wild Boys och såg hur Steve-O och Chris bevittnade slakten av en jättebläckfisk. Den var stor men inte så stor som forskarna tänker sig att bläckfiskarna kan bli. För där går det aldrig att veta. Havet är alldeles för stort och djupt för att kunna fånga dem. Framförallt djupet ställer till problem. På flera hundra meters djup är det för mörkt för att kunna dokumentera eventuella fynd, skulle man råka stöta på en gigantisk bläckfisk vill säga.

Men alla dessa monster gör ju att man kommer både tänka till både en och två gånger innan man tar sig ett dopp nästa gång.

Inga kommentarer: