söndag, augusti 19, 2012

Gräsligt Gallery Girls

I ett försök att rida på vågen av HBO-succén Girls kommer nu Bravo med den nya realityn "Gallery Girls". Men den som hade hoppats på att även här stöta på Marnie och hennes smått knepiga vänkrets hoppas fullkomligt förgäves.

Här finns inget av den uppriktighet, värme eller humor som gjorde Girls så speciellt, istället känns karaktärerna bitvis lite väl ansträngda i sina försök att ge intryck av att vara speciella. Vi har modellen som självklart näckar i första avsnittet, klär sig helt outrageous, och mest fiskar efter att hitta de replikar som kommer lyfta på flest ögonbryn, landsortstjejerna som armbågat sig fram i storstadsdjungeln sedan sena tonåren och redan vid 25 blivit fullfjädrade isdrottningar helt oförmögna att ta in hur nära vänner står inför en total psykos, och de rika bortskämda tjejerna som inget annat kan och vill än provocera alla i sin omgivning med hur de lever på pappas pengar.

Resultatet blir en osäker och velig blandning av MTV:s jätteframgång The City, den mindre lyckade Kell on earth, som följde pr-kvinnan Kelly Cutrone, och den numera nedlagda How to make it in America. Samtidigt som man saknar glamouren från The City är det till viss mån upplagt för lika mycket intriger och drama när tjejerna måste samsas om utrymmet i New Yorks gallerier.

Just castingen är seriens största problem. Samtidigt som det inte är svårt att hata överklasstjejen Liz Marguiles, lider serien av att inte ha en självklart sympatisk figur, den saknar i det avseendet värmen Whitney Port i viss mån bidrog med i The City, och det främst för att uppkomlingen Kerri Lisa inte har ens hälften av Whitneys utstrålning. Kerri är lik Port även i andra avseenden, som smått vilsen och uppenbart präglad av vissa mindrevärdeskomplex, men tycks å andra sidan vara full av ambitioner och övertygelse om att hon ska lyckas, och att se hur hon lyckas kanske i sig kan vara anledning nog att fortsätta titta för somliga.

Serien lär allteftersom säsongen fortskrider bjuda på konflikter och intriger, men knappast med samma underhållningsvärde som dem i Real housewives of New York eller Jerseylicious. Kombinationen av en illa castad, och där till krystad och ansträngd handling med framtvingade konflikter är långt ifrån fängslande.

Se: Om du desperat saknar The City.

Se istället: Real housewives of New York, Kell on Earth, eller varför inte damma av Power girls?

Läs också: http://www.newyorker.com/online/blogs/culture/2012/08/bravo-gallery-girls.htmlInga kommentarer: